p3 nyheter

STIM kanske stämmer teater

De Tre Musketörerna som spelas på Stockholms stadsteater kan riskera en stämning, eftersom STIM och Universal Music tycker att teatern borde betala mer för musiken som är med i uppsättningen.

– I det här fallet tycker jag att det är solklart. STIM har ju sagt att de inte har rättigheten och har STIM sagt det och till och med talat om att ni måste söka tillstånd hos förlagen, då är det liksom inget att diskutera, säger Universal Musics VD Martin Ingeström.

I den tre timmar långa teaterföreställningen så spelar musikensemblen upp mot femtio olika låtar, med artister som Madonna, Michael Jackson och U2 till exempel.

För det betalar Stadsteatern enligt ett standardavtal 612 kronor per föreställning till STIM, och de pengarna går sen till de olika upphovsmännen.

Men STIM och skivbolaget Universal Music vill nu att teatern ska betala mer eftersom de tycker att musiken är en så stor del av själva föreställningen.

– Det kan de ju anse men det anser inte vi, säger Sture Carlsson från Svensk scenkonst som företräder Stadsteatern.

Och han säger att enligt de avtal som finns med STIM så har Stadsteatern inte gjort något fel.

– Svensk scenkonst har ett avtal med STIM, och där står att de som är med hos oss får obegränsat förfogande till den musik som STIM har rättigheterna till och det är ju den musiken vi talar om här, säger han.

Martin Ingeström på Universal håller inte med.

– Stadsteatern har gjort ett misstag helt, säger han.

Emily Asserbäck
emily.asserbäck@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".