p3 nyheter

Tvångsutvisningar upprör i Danmark

Uppdaterad 14:25

Nu på morgonen blev 22 irakier som hade sökt asyl i Danmark satta på ett plan från Danmark till Bagdad i Irak.

Sådana här tvångsutvisningar har många blivit arga på i Danmark och i natt grep polisen 50 personer som ville stoppa den här utvisningen. Demonstranterna hade inte gjort någonting, men eftersom polisen trodde att de skulle ställa till med problem så hade de rätt att ingripa.

Sedan 13 maj i år har Danmark och Irak ett avtal om att man ska tvångsutvisa de irakier som inte återvänder till Irak efter att de inte har fått asyl.

15 maj i år gömde sig runt 50 av de 300 irakier som det här avtalet gäller i Köpenhamns domkyrka och några dagar senare flyttades de till Brorsons Kirke i stadsdelen Nörrebro. Den 13 augusti tömde polisen kyrkan på irakier under våldsamma demonstrationer och det har blivit ett politiskt bråk om vittnessuppgifter kring hur polisen hanterade situationen.

Idag skickades 22 irakier som inte har fått asyl i Danmark tillbaka till Irak och några av dem var de som greps i Nörrebro. Den här gången lurade polisen de som ville protestera och istället för att åka till Roskildes flygplats som de hade sagt, åkte de till den i Odense.

Stine Jensen från stödgruppen Kyrkasyl säger till Danmarks Radio att de blev besvikna men att de ska göra allt de kan för att stoppa de här tvångsutvisningarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".