p3 nyheter

"Man ska väl få resa lite anonymt"

Från och med i dag är vissa av SJ:s biljetter personliga, med namn och personnummer på.

Vi gick till Stockholms central för att se vad resenärerna tycker om det och träffade Susanne Thorsson och Peter Florin.

Läs också:

- Jag bryr mig inte så jättemycket men jag tror att det kan bli ramaskri vad gäller den personliga integriteten, säger Peter Florin. Många tycker nog att det är obekvämt att lämna ut sitt personnummer.

Susanne Thorsson tycker inte att det är speciellt bra med de nya, personliga biljetterna:

- Jag tycker att man ska få resa lite anonymt.

Tanken med personliga biljetter, säger SJ, är dels att man ska kunna informera dem som reser om tåget blir försenat till exempel, men SJ vill också stoppa svarthandeln - alltså att någon köper mängder av biljetter billigt och sedan säljer dem dyrt, på till exempel Blocket.

- Men jag har då aldrig fått tag på någon billig biljett, jag tycker inte att det systemet har fungerat överhuvudtaget, säger Susanne Thorsson.

- Det här skulle kunna lösa problemet med andrahandsmarknaden men jag ser ändå inget stort problem i att köpa en billig biljett och sedan sälja den vidare, säger Peter Flodin.

Martin Jönsson
martin.jonsson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".