Irma Sokoli, Josefine Rosén och Gabrijela Botic: "Man behöver riktiga munskydd, det räcker inte att hålla för med armen"
p3 nyheter

Hundra influensasjuka på skola

Massa elever på Finnvedsgymnasiet i Värnamo är sjuka och har influensaliknande symtom.

Idag var drygt 100 av eleverna hemma, men när det var som värst i tisdags vara hela 147 av gymnasiets 1300 elever sjuka. Av dem vet man att två stycken har svininfluensa.

- Elin ligger hemma och har 40 i feber och hostar kött och blod, säger en av tjejerna på skolan som vi pratat med.

- Det är 13 sjuka i min klass alla ligger ju hemma i feber och har ont i kroppen som är typiskt för svininfluensan, säger en annan.

Skolledningen har idag bestämt sig för att inte stänga skolan i Värnamo, trots att det är över hundra som är hemma och sjuka. Än så länge är det bara två fall på skolan som har där man vet att elever har fått svininfluensan säger skolsköterskan Anette Andersson.

På skolan finns ingen handsprit i korridorerna men även om det hade funnits handsprit skulle det inte räcka för att stoppa spridningen säger eleverna som P3 Nyheter pratat med.

-Om någon har en klubba så kanske vi smakar, så vi är rätt oförsiktiga. Vi tar i handtagen och maskinen i matsalen som vi lägger handen på är värsta smittospridaren.

Idag har har ett helt regemente i Finland där 700 personer gör lumpen blivit satt i karantän eftersom 9 av dem har fått svininfluensa.

Ingen av dom som gör lumpen på Nylands Brigad kommer få åka hem över helgen, de får inte heller gå ut på stan för att inte riskera att smitta dem som bor i närheten.

– Alla är så arga. Man vet aldrig hur länge det här kommer vara. Vi kommer kunna sitta här i flera månader om det behövs, säger Nikolas Kamila från regementets Värnpliktsråd till finska YLE.

Lars-Peter Hielle
lars-peter.hielle@sr.se

Tomas Jordan
tomas.jordan@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".