Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Podd med dramatiska dokumentärer och spännande granskningar. Senaste nytt i sociala medier och radio...
p3 nyheter

Könsdiskriminering på körskolan?

Publicerat fredag 4 september 2009 kl 17.22
1 av 2
2 av 2
Ellen Steffenburg.

"Kör som en kärring – rädda liv". Det är parollen i körskolornas nya riskutbildning. Helt klart könsdiskriminerande tycker en tjej i Göteborg som håller på att ta körkort. Nu har hon anmält det till Diskrimineringsombudsmannen.

 Taskiga, duktiga eller inkompetenta? Vad har du för erfarenhet av trafikskolor och trafiklärare?

– Det som stör mig är att man använder ett skällsord som kärring i ett material som en stor del av Sveriges ungdomar tar del av, säger Ellen Steffenburg som är 20 år gammal och nu har anmält Sveriges Trafikskolors Riksförbund till DO.

Nytt för i år när man ska ta körkort är att man behöver gjort en särskild riskutbildning om bland annat droger och alkohol för att bli godkänd. Ellen Steffenburgs kurs började med att alla fick säga vad som var typiskt manligt och typiskt kvinnligt.

– Det är en helt meningslös diskussion som tar fram förlegade fördomar hos deltagarna, säger hon.

Efter det visades en PowerPoint-presentation som avslutades med "kör som en kärring - rädda liv".

– Då gick det från att vara lite förundrat till att bli förbannat.

Utbildningsmaterialet som de allra flesta körskolor använder sig har tagits fram av Sveriges Trafikskolors Riksförbund, STR. Det är framtaget utifrån en kursplan som Vägverket skrivit. I Vägverkets kursplan står det att man efter utbildningen ska ha koll på hur olycksstatistiken ser ut mellan män och kvinnor och att man ska veta att män oftare råkar ut för olyckor.

Men i STR:s bok fördjupar man sig mer än så. Det berättas det om att det var männen som gav sig ut på jakt, fisketurer, handelsresor och upptäcktsfärder, medan kvinnorna stannade vid boplatsen. Att det var männen som i huvudsak utnyttjade hästen som färdmedel och att det fortfarande i dag är fler män än kvinnor som har körkort.

Den uppmanar också till att man ska komma på själv vad man tycker är manligt och kvinnligt. Att köra som en kvinna anses bäst och därför står det med stora röda bokstäver i boken "Kör som en kärring och spara liv!"

– Det är förnedrande att unga tjejer ska behöva lyssna på det här, säger Ellen Steffenburg.

– Men vad ska man göra? Man kan inte gå därifrån, man kan inte mopsa sig mot läraren, man måste vara godkänd för att kunna gå vidare i utbildningen, fortsätter hon.

Michael Axelsson är vice ordförande på STR som nu blivit anmälda till Diskrimineringsombudsmannen av Ellen. Han menar att det är svårt att förstå uttrycket när det är ryckt ur sitt sammanhang.

– Det är inte frågan om att kränka utan det är nog så att tjejerna känner sig stolta över att deras körsätt är säkert, säger han.

Men man kallar ju de här duktiga kvinnliga bilförarna för kärring?

– Ja, det stämmer, ryckt ur sitt sammanhang kan det verkas kränkande. Men för mig är inte kärring ett kränkande ord, fortsätter Michael Axelsson.

Det är först nu som det här är anmält till Diskrimineringsombudsmannen, men redan i våras kom det kritik och det finns planer på att ta bort "kör som en kärring" från det nya materialet.

– Om man är känslig och tycker att ordet kärring är någonting som provocerar så pass hårt så att man mår dåligt av det då ska vi naturligtvis lyssna på det, säger Michael Axelsson.

Jonas Franzén
jonas.franzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".