Angelica Carsfeldt, 20, registrerade sig för F-skattsedel i juni.
p3 nyheter

Unga fixar jobbet med eget företag

Fler under 25 år vill bli företagare nu i lågkonjunkturen. Antalet unga som har registrerat sig för F-skatt hos Skatteverket har ökat med 40 procent det här första halvåret, jämfört med första halvåret 2008.

– Just nu i början känner mig helt yr i huvudet. Men jag får väl ordning på det snart, säger Angelica Carsfeldt, 20, som ansökte om F-skattsedel i juni.

På Skatteverkets blanketter för F-skatt får man fylla i vilken bolagsform man vill ha, vad man tänker syssla med och hur mycket man tror att man kommer att tjäna.

Det är precis vad 40 procent fler unga har gjort mellan januari och juni 2009, jämfört med samma månader förra året. Tillsammans med Angelica Carsfeldt i Stockholm är det totalt över 5 000 personer under 25 år som har ansökt om F-skattsedel nu.

– Jag skrev på blanketten att jag skulle assistera inom medieproduktioner. Namnet blev till slut Angelica C Media och Event.

Företagare har F-skattsedel och det innebär att det är de själva som betalar in skatten och vissa avgifter till staten. För anställda är det arbetsgivaren som sköter det.

Men samtidigt som det alltså är fler och fler unga som ansöker om F-skattesedel nu, är det färre totalt sett som gör det.

– Eftersom det är ungdomsarbetslösheten som ökar mest är det inte så konstigt att det också är bland unga som nyföretagandet ökar mest. Det finns en del som nästan känner sig tvingade att starta företag eftersom det inte finns något annat, säger Stefan Fölster, chefsekonom på Svenskt Näringsliv.

Martin Jönsson
martin.jonsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".