p3 nyheter

Scan skär ned på slakteri

Scan kommer börja använda sig av färre slakterier i Sverige, och idag berättade de att de gör sig av med 500 tjänster här.

– Det finns ju allt från ledsna till... alla jobbar ju och försörjer familjer och så, suckar styckaren Fredrik Karlsson på Scans slakteri i Skara till SR Skaraborg.

I Skara kommer man sluta med mycket av den slakten de hållt på med nu, och i Skara kommer 300 jobb försvinna när Scan sparar pengar.

Jag tycker det är tråkigt att man går en sån väg, men det är klart att aktiekursen är prio ett för ett aktiebolag säger Monica Didriksson på Lantbrukarnas Riksförbund.

Det som hon menar inte är prio ett för aktiebolaget Scan är de djur som istället för att bli slaktade i Skara kommer bli tvingade att transporteras till Linköping eller Kristianstad och det är Lantbrukarnas Riksförbund inte ensamma om att tycka är dåligt.

– Det är klart att en djurtransport är en påfrestning för djuren, och ju längre den transporten är desto större är påfrestningen, säger husdjurshygiensprofessorn Bo Algers på Sveriges Lantbruksuniversitet.

Scans vikarierande VD Magnus Lindholm däremot lovar att det är lugnt.

– Vi har en åttatimmarsregel i Sverige, som vi får transportera djur, och den regeln kommer vi upprätthålla på alla våra transporter.

Men till exempel gillar inte Annette Back-Olsson i Torsby hur långt hon måste skicka sina grisar när slakteriet lägger ner i Skara.

– Det här är väl helt tokigt, att djuren ska transporteras genom halva Sverige för att de ska få dö, säger hon till SR Värmland.

Monica Didriksson på Lantbrukarnas Riksförbund tycker också att Scan tänker fel. Numera vill fler och fler handla mat som blivit till nära där man köper den menar hon.

– Det är ju inte en siffra rätt på så sätt, säger hon.

Professor Bo Algers på Lantbruksuniversitetet tror också att Scans nedskärningar kanske kan vara bra för de som sysslar med just närproducerad mat.

– Det ger väl möjligheter för andra aktörer som finns på närmare håll att man väljer dem istället, säger han.

Jonas Rhodiner
jonas.rhodiner@sr.se