P3 nyheter

Fackförbund tar till nya knep

Många fackförbund fortsätter att tappa medlemmar, men Handelsanställdas fackförbund ökar istället.

Det senaste året har de satsat på att rekrytera unga genom sin kampanj Handelscity, och det har gett resultat.

 Behövs verkligen facket? Diskutera!

Förra året inledde Handels en storsatsning för att värva nya, unga medlemmar eftersom de tappade massvis av medlemmar precis som de andra fackförbunden i samband med de tidigare förändringarna i a-kassan år 2007.

I satsningen Handelscity har nu hållit på i ett år och man har hunnit med två kampanjer.

Och projektledaren för Göteborgsområdet Sofia Kloo är nöjd, trots att man inte nått upp till målen i siffror.

– För Göteborgsavdelningen överlag har det gått väldigt bra där vi har gått på plus, och vände utvecklingen till att gå på plus sedan december förra året

Medan de flesta LO-förbund fortsätter tappa medlemmar, går två förbund mot strömmen och har ökat sina medlemmar i år . Det är Handels och Transport.

Handelscity satte ett mål på 1 100 nya medlemmar i Göteborgsområdet under året som gått, men har istället värvat drygt 300 som kan kopplas direkt till kampanjen.

Men Sofia Kloo ser inte detta som ett misslyckande.

– Däremot kan man vara kritisk till hur högt ställda målen var och vi tror att det kommer ta flera år att få tillbaka alla medlemmar, och att vi måste jobba på många olika plan.

Och det är mycket argumenten om vad ungdomarna själva har att vinna på facket som går hem när de är ute och informerar.

– Jo, vi kör ju mycket på det här med OB, att det är något du kan förlora, och att det är tack vare facket som du får löneförhöjningar till exempel.

Men inte för att det är det viktigaste utan för att det är något vi inte varit så bra på att föra fram tidigare, när man kanske bara pratat om solidaritet.

21-åriga Alina Kallin som jobbar på Stadium i Nordstan vad med när en informatör från Handelscity var på arbetsplatsen i våras, men hon tyckte inte att hon fick så mycket information och blev inte tillräckligt intresserad:

– Jag har väl inte engagerat mig så mycket själv men jag känner att : nej, varför? När jag inte vet så mycket om det och det känns som att de bara tar pengar ifrån mig, det blir bara ytterligare en utgift.

Elsa Persson, SR Göteborg
elsa.persson@sr.se