P3 nyheter - Pirate Bay

"Kommer inte bedömas som jävig"

En av nämndemännen som ska döma the Pirate Bay-grundarna i hovrätten är anställd av Spotify och nu finns misstankar om att han är jävig.

Eric Bylander som är jävsexpert och lektor i processrätt tycker att det är ett solkart fall.

Kolla också in:
Webbextra:

 Tror du att rättegången i hovrätten blir rättvis?

– Det borde bedömas som jäv men, om man ser det i ljuset av hovrättens tidigare beslut så är det svårt att tro att det kommer att anses vara jäv, säger han.

I våras avslöjade vi att domaren i tingsrätten när the Pirate Bay-målet avgjordes där var med i föreningar som var mot fildelning och för mer skydd för upphovsrättsinnehavarna.

Hovrätten kom fram till att det inte var jäv och därför lär de inte göra det den här gången heller, tror Eric Bylander.

– En strikt rättslig prövning av om nämndemannen är jävig i det här målet tror jag kommer leda till att han inte anses vara jävig.

Det behöver inte vara olagligt att nämndemannen är anställd av Spotify och samtidigt dömer nu när the Pirate Bay-målet ska upp i hovrätten, men man måste skilja på vad som är olagligt och vad som är olämpligt säger Eric Bylander.

– Allt som är lagligt är ju inte lämpligt, att man utsätter sig för den här misstanken det kan innebära att föra fram en sån här nämndeman, där är ju min övertygelse att rättsväsendet har inte råd med den förtroendeförlusten, säger han.

Martin Jönsson
martin.jonsson@sr.se