P3 nyheter

Svenskt gammalt kött dumpat i Polen

Upp till 27 år gammalt kött har sålts från Sverige till vrakpris och hamnat på restauranger i Polen. Det avslöjar i dag. Tester visar att konserverna börjat ruttna.

– När vi öppnade burkarna luktade det frystorkade köttet fisk. Fettet i burkarna har härsknat, säger Maria Walczyka, som ansvarat för testerna till SvD.

Burkarna med kött kommer i från Sveriges beredskapslager med mat, ett lager som skapades under Kalla kriget för att svenskarna skulle ha något att äta om kriget kom hit.

När lagret lades ner bestämde sig Jordbruksverket för att sälja ut alla burkar som sammanlagt innehöll en och en halv miljon kilo olika köttblandningar. Men inom EU fick det bara säljas som djurmat - utanför EU gick det däremot bra att sälja det som människoföda.

SvD har tillsammans med polska TVN granskat vad som hänt med köttet, och alltså upptäckt att det via ett handelsföretag sålts som restaurangkött till Polen. Bland annat har de importerat en konserv som är tillverkad mellan 1986 och 1993.

Scan, som tillverkat konserven, säger till SvD att den eventuellt kan hålla lite längre än de 10 år det står på förpackningen. Men de skulle ändå inte rekommendera någon att äta det efter bäst-före-datumet.

Testerna som har tagits visar att konserverna inte innehåller några bakterier. Däremot har de alltså börjat ruttna.