1 av 2
Huset och ockupanten "Sven" i Liljeholmen.
2 av 2
p3 Nyheter

Ockupanter hämtades av polis

Uppdaterad 16:54

I morse blev 15 ockupanter som har bott i ett hus i Liljeholmen i Stockholm sedan slutet av augusti utkörda. Alla riskerar att bli åtalade, säger åklagaren.


Läs också:

 När är det okej med civil olydnad? Tyck till!

Karin Sohlberg på Söderortspolisen säger att de tog med sig alla 16 personer som var i huset, men en av dem var bara 12 år och släpptes direkt.

– Det gick lugnt tillväga. Det gällde ju att ta sig in i en stängd lokal, så det var väl kanske lite ljud. Men annars tror jag att både poliser och ungdomar upplevde det som ett schysst bemötande från bägge håll.

Har släppts
Ockupanterna är misstänkta för grovt olaga intrång, grov skadegörelse, för att ha stulit el och för narkotikabrott. Hur de uppfattade utrymningen vet vi inte, eftersom vi inte har fått tag på dem i dag.

Under dagen har de förhörts, men knappt velat säga någonting berättar åklagaren Carl Asterius. Nu är alla släppta, men får räkna med nya förhör och åtal säger han.

– Jag ser framför mig i nuläget att det blir mot alla personer.

Söndersparkade väggar
Det var företaget som äger huset, Cementa, som polisanmälde ockupanterna för en månad sedan. Då hade de förhandlat med varandra om en annan lokal utan att kunna komma överens. I dag kunde Cementas vd Frerik Winberg gå in i det tomma huset för första gången sedan han anmälde.

– Det känns skönt. Nu kan vi gå vidare med vår vanliga verksamhet.

Men enligt Fredrik Winberg är det en hel del skador på huset, och det är inte säkert att det kommer att kunna användas till det centrum för betongkonst som har varit planen. Bland annat är flera väggar söndersparkade hävdar han.

– Det ser för jäkligt ut. Jag är väldigt besviken, för de utgav sig för att vilja ha ett allaktivitetshus, att det egentligen var goda syften. Men när man ser hur det ser ut där nere stämmer ingenting av det.

Ulrika Lindqvist
ulrika.lindqvist@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".