1 av 2
2 av 2
P3 nyheter

Domstol får vänta med bokprojekt

Idag skulle Googles projekt med att scanna in alla böcker i hela världen tagits upp i domstol.

Men frågan har blivit så krånglig att de har fått skjuta upp förhandlingarna.

Läs också:

 Världens största upphovsrättsintrång eller en kulturgärning? Tyck till!

Det är över 400 författare, bokförlag, konkurrenter som Microsoft och Tysklands och Frankrikes regeringar som har klagat på att Google Book Search bryter mot upphovsrätten och skaffar sig ensamrätt på digitala böcker.

Nu har frågan blivit så krånglig att de har fått skjuta upp domstolsförhandlingarna. I stället ska de ha en statuskonferens där parterna ska prata med varandra, och europachefen för Google Book Search, Santiago de la Mora, hoppas att de ska komma överens.

– Någonting väldigt mäktigt skulle kunna skapas om de ger sitt godkännande, säger han, och är såklart väldigt entusiastisk över att författare kommer kunna tjäna pengar på sina gamla bortglömda böcker.

– En författare som har fått sitt verk bortglömt kan få det upptäkt och även tjäna på försäljningen av verket.

– Tanken på att de här glömda böckerna kommer bli tillgängliga igen, det är ju faktiskt en kulturgärning, säger Mats Söderlund, poet och ordförande i Sveriges Författarförbund.

Han tycker själv att avtalet som Google har tagit fram för författarna är bra, men förstår varför bokförlagen inte gillar det.

– Förlagen har upptäckt att det finns en stor marknad här att tjäna pengar på men de är akterseglade av Google och är lite desperata att försöka stoppa det för att säkra sina egna marknadsandelar, säger han.

Karin Hållsten
karin.hallsten@sr.se

Håkan Widman 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".