p3 nyheter

Spolar slumpmässiga kissprov

Det är inte okej att drogtesta elever slumpvis, som Brinellgymnasiet i Nässjö hade tänkt göra från och med i höst. Det har Skolinspektionen kommit fram till.

– Jag är självklart besviken, jag är kritisk till motiveringen och hur de har bedömt det hela, säger Jan Andersson som är gymnasiechef.

Tanken med drogtesterna var att de skulle vara frivilliga och fem elever som valts ut slumpvis varje månad skulle få sitt kiss testat.

Problemet enligt skolinspektionen är att det är omöjligt att vara säker på att det verkligen är frivilligt. Dels så är elever i beroendeställning till skolan, och till exempel grupptryck skulle kunna göra att elever går med på att testas fast de egentligen inte vill.

Och elever som Sveriges Radio Jönköping pratat med säger att man kan känna sig utpekad om man inte vill vara med på drogtesterna.

– Jag ser det inte som grupptryck, det är helt frivilligt och ingen vet ju vem som är med heller, säger Jan Andersson som är chef för Brinellgymnasiet i Nässjö.

Nu har i alla fall Skolinspektionen kommit fram till att det inte är okej, enligt skollagen, att testa elever slumpvis utan någon som helst misstanke om att de använder droger.

Skolinspektionen har varit kritisk mot slumpvisa drogtester förut, då gällde det en grundskola. Och Jan Andersson säger att det blir svårt att nu gå emot kritiken och fortsätta med drogtestplanerna.

– Men vi får se vad som händer, vi har inte gett upp om det här än.

Pernilla Kommes
pernilla.kommes@sr.se

Jimmy Karlsson
jimmy.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".