P3 Nyheter

Arbetsförmedlingen: Unga klarar sig

Unga kommer klara sig bättre genom krisen än många andra, tror Arbetsförmedlingen. De tycker också att deras egna siffror på hur många som inte har jobb är överdrivna. Men det är inte alla som håller med.

Enligt de officiella siffrorna är nästan 30 procent av alla svenskar under 25 år arbetslösa. Men om man räknar bort dem som pluggar samtidigt, som Arbetsförmedlingen vill, är siffran 15 procent.

Därför tycker arbetsförmedlingen att snacket om ungdomsarbetslösheten är överdrivet, det skriver de i en debattartikel i DN i dag. De tror också att unga kommer klara sig bättre än de flesta andra genom krisen.

– Framtidsutsikterna för unga på arbetsmarknaden är inte så dystra som debatten ger sken av. Det är lätt att ge upp, att man tror att det inte finns några jobb. Men så är det inte, säger Clas Olsson, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Men här går åsikterna isär. Joakim Vogel har jobbat på Statistiska centralbyrån och är expert på välfärdsfrågor.

– Jag tror vi sannolikt kommer få en utveckling där krisen fortsätter. Det kan innebära att ungdomsarbetslösheten kan växa, säger han.

Toni Andersson, 23, och Paulina Jansson, 22, har kommit till arbetsförmedlingen i Växjö för att få hjälp att söka jobb.

– Det känns tråkigt. Det är aldrig kul att gå arbetslös under en längre period, säger Toni Andersson.

Hur tänker du när Arbetsförmedlingen säger: det löser sig?

– Det är ju lätt för dem att säga. De har ju inte oron. Men man får väl lita på dem, säger Paulina Jansson.

Martin Jönsson
martin.jonsson@sr.se

Lars-Peter Hielle
lars-peter.hielle@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".