1 av 2
2 av 2
p3 nyheter

Otvättade jeans kan vara farligt

Många jeanstillverkare ger rådet att inte tvätta nya jeans det första halvåret, för att de ska fortsätta vara snygga. Men det kan vara riskabelt eftersom alla textilier innehåller kemikalier. 

 Hur ofta tvättar du dina jeans? Berätta!

Bland annat avråder Kemikalieinspektionen från att använda jeans utan att tvätta dem.

– De här jeansen har jag aldrig tvättat.

Hur gamla är de?

– Ett år gamla.

– 150, 160 dagar kanske man använder dem utan att tvätta.

– Jag köpte de här i juni och jag har inte tvättat dem sedan dess.

– Det är ett par mörka jeans och jag känner att framförallt för att färgen ska hålla kvar bättre har jag valt att inte tvätta dem.

Du har heller aldrig tvättat dina jeans, eller?

– Nej, det har jag inte.

Hur gamla är de?

– De är två år tror jag.

För slitningens och passformens skull ska man enligt jeanstillverkarna vänta med första tvätten i ett halvår. I stället kan man hänga ut jeansen på vädring eller frysa in dem.

Åke Bergman som är professor i miljökemi på Stockholms universitet säger att alla nya textilier innehåller kemikalier och dem ska man utsätta kroppen för så lite som möjligt.

– Jag vill lyfta fram det här med allergier. Varje sak vi lägger till som är ett tillägg kan innebära en lite ökad risk. En känslig person reagerar på det och då är det väldigt dumt att ta den risken. Jag skulle definitivt rekommendera att tvätta först, säger Åke Bergman.

Anna-Karin Ivarsson
anna-karin.ivarsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".