Sååååå 2009
P3 nyheter

Mobilen - din nya plånbok

I Danmark har bankerna kommit överens om en plan för hur man ska kunna betala saker med mobilen i stället för med kort eller kontanter.

Pengarna ska dras direkt från bankkontot.

Ett sådant system borde finnas i Sverige också tycker Bengt Nilervall som är betalansvarig på Svensk handel.

– Vi alla är nog ganska inne på att mobilen kommer vara framtidens plånbok.

Om du köper grejer med mobilen i dag - sms-biljetter till exempel - så hamnar ju kostnaden på mobilräkningen eller kontantkortet.

Det som är på gång i Danmark är en kommunikationsväg mellan mobilen och ditt bankkonto så att pengarna dras direkt därifrån i stället. Bankerna har kommit överens med ett kortbetalningsföretag och i morgon kommer de att presentera ett förslag, skriver tidningen Jyllandsposten.

– Vi har ju inte något sådant här att presentera i Sverige i dag, så därför är det ju onekligen spännande att ta del av vad danskarna gör, säger Bengt Nilervall på Svensk handel.

De svenska bankerna har börjat samarbeta för att få fram en liknande modell, men har inte kommit särskilt långt berättar Svenska bankföreningen när vi ringer dit. Om de väl kommer överens krävs det också avtal med mobiloperatörerna, plus att teknikfrågan måste lösas. Därför är det en bit kvar, säger Bengt Nilervall, men han hoppas att det inte ska dröja mer än ett par, tre år.

– Ja jag tror att då kanske du ser de första försöken.

Ulrika Lindqvist
ulrika.lindqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".