Jag kommer inte att få något jobb

P3 Nyheter har samlat ett gäng bloggare för att skriva kring temat "Jobb". Idag skriver Martin Hansson. Han är medlem i och bloggar också

I skrivandes stund är det 229 dagar kvar till att jag tar studenten. Min sysselsättning kommer inte längre vara given.

Är det någonting som jag utifrån mina kompisar, dagstidningar och även inom bloggosfären har kunnat uppmärksamma så är det att arbetslöshet skapar oro och utanförskap. Det är ett av många argument för att vi ska ha politiker som skapar förutsättningar för både jobb och företagande. Men det finns ytterligare en aspekt, nämligen jag själv som arbetssökande.

Är det någonting som jag verkligen reagerar på och blir en aning upprörd av så är det oförmågan att ta tag i saker och ting på egen hand. Den där inställningen att det alltid är någon annan som ska stå för handlingskraften och ta första steget.

Tänk om alla skulle resonera så. Då hade företagare och uppfinnare aldrig skapat det välstånd, de produkter och de arbetstillfällen vi kan dra nytta av i dag, som tekniken för min blogg till exempel. Antagligen hade vi inte ens haft en haft en cykel att transportera oss på eftersom ingen hade orkat skapa den.

Jag har försökt hitta extrajobb i perioder, utan att lyckas alla gånger. Men i slutändan är det nästan alltid jag själv som har ändrat på situationen, ingen förälder eller arbetsförmedlare. Det har resulterat i jobb då jag bland annat rensat ogräs, städat garage, klippt gräsmattor och anordnat lotterier. Visst underlättar det att ha kontakter. Det är en av anledningarna till att jag engagerat mig i föreningar och ungdomsförbund. Jag hoppar på projekt och startar egna. Turen kommer aldrig till den person om man aldrig utsätter sig för den.

Självklart så ska inte dagens unga arbetslösa inte beskyllas för att det inte finns fler jobb och söka än vad det gör. Oavsett om det är hög- eller lågkonjunktur ser sist-in-först-ut-principen till att jobben för unga är få. Med tanke på att skatterna är näst högst i världen blir det dyrt att anställa och företag och privatpersoner tvingas avstå att erbjuda enklare jobb man kan göra själv.

Men oavsett vilket system vi väljer kommer det alltid ligga ett ansvar på den enskilda individen. Efter studenten kommer jag inte få något jobb. Det är något jag skaffar mig!

Martin Hansson


Bloggtema: Jobb

Missa inte #text=3160775#blogginlägg. Hon undrar vem som vill anställa ett tomt CV.

Vill du också blogga hos oss? #link=155352# 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".