Olika syn på ungas sexövergrepp

Tonårstjejer som misstänks för sexuella övergrepp polisanmäls och åtalas inte för det lika ofta som killar. Det visar en granskning som radioprogrammet gjort.

Det säger Cecilia Kjellgren, som jobbar på Lunds universitet med sådana här frågor.

Att socialtjänsten bara känner till någon tiondel av tonårsförövarna är känt sen tidigare. Tjejerna utgör en liten del, 5 procent av förövarna, i generation Z:s granskning. Men det fåtal tjejer, åtta stycken, som socialtjänsten ändå fått in anmälningar mot är misstänkta för lika grova brott som killarna.

Det finns inte heller någon skillnad när det gäller hur mycket våld man använt vid övergreppet. Tjejerna har använt lika mycket våld som killarna, och liksom killarna har tjejerna utsatt både barn och jämnåriga.

Trots alla likheter när det gäller själva brottet hanteras tjejer och killar olika när det gäller påföljd.

För bara en tredjedel av tjejerna i Generation Z:s granskning har polisanmälts, mot tre fjärdedelar av killarna. På samma sätt har 67 procent av de killar som polisanmälts åtalats, medan samtliga tjejer har sluppit åtal – och det alltså trots att alla tjejer i granskningen är misstänkta för mycket grova övergrepp.

Ylva Bogegård
ylva.bogegard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".