1 av 2
2 av 2
p3 nyheter

Stora prisskillnader för riskutbildning

Den nya riskutbildningen som man måste göra för att kunna ta körkort skiljer mycket i pris mellan olika ställen. De dyraste körskolorna är nästan tre gånger så dyra som de billigaste.

Läs också:

 Vad tycker du om den nya riskutbildningen? Onödig och dyr eller en bra hjälp? Diskutera!

Daniel Carlsson har just betalat 750 kronor för sin kurs:

– Jag förstår inte hur det kan kosta olika. Det ska kosta vad som är skäligt.

– Tänk hur mycket pengar de drar in på det här, och det är liksom en person som står och håller ett föredrag, säger Tomas, som också precis gått utbildningen.

Det börjar närma sig slutet på riskettanlektionen när läraren sätter på en musikvideo med Simple Plan som handlar om en trafikolycka.

Dagen har handlat om alkohol och droger i trafiken och på bordet står det uppdukat med spritflaskor och ölburkar.

– Jag lärde mig lite grann men det är fortfarande inte värt pengarna, säger Tomas.

Efter att ha frågat om prisuppgifter på trafikskolor runt om i landet visar det sig att skillnaderna är stora. En vi kollar tar bara 335 kronor, medan andra tar 900 kronor. Och det finns inget som garanterar att den dyra är bättre.

Daniel, som betalade 750 kronor, är inte särskilt imponerad.

– Det är mest sunt förnuft. Om du dricker mycket kommer du att göra det ändå, oavsett om du gått den här utbildningen eller inte. Det har med personen att göra.

Jonas Franzén
jonas.franzén@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".