Åldersgränser kan försvinna

Regeringen vill se över åldersgränserna för dem som är arbetslösa. I dag finns det regler som gör att personer över 25 får mer pengar än de under 25.

Läs också:

– Men vi jobbar ju kontinuerligt med att se över om reglerna är rimliga eller inte, även om det är trångt i budgeten, säger arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin.

I den senaste budgeten tog regeringen bort gränsen som gjorde att bara personer över 25 år kunde få bidrag för att starta eget. I framtiden ska alla kunna få det.

Men fortfarande får den som är under 25 år och arbetslös lägre ersättning från a-kassan. Han eller hon kan dessutom inte få bidrag för att pendla till ett jobb och inte heller stöd för att flytta, som personer över 25 år kan få.

– Jag kan förstå att en och annan tycker att det är besvärligt. Men någonstans bör vi ha en gräns, säger Sven Otto Littorin.

I somras pratade vi med Lovisa Trell. Hon är 23 år och därför sänks hennes a-kassa efter 100 dagar. Hade hon varit över 25 år hade det hänt först efter 200 dagar. Alltså får Lovisa mindre ersättning totalt än den som är bara några år äldre.

– Och varför jag, som har betalat lika mycket som en 26-åring, ska få mindre tillbaks förstår jag inte, säger Lovisa Trell.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet har sagt att de vill ta bort flera av åldersgränserna. Nu säger även moderaten Sven Otto Littorin att han vill se över dem.

– Läget i krisen är annorlunda än när det går bra. Och i kris är det mer motiverat att ta bort åldersgränserna, säger han.

Martin Jönsson
martin.jonsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".