1 av 2
2 av 2

Det är skillnad på Mjölby och Täby

P3 Nyheter bad ett gäng bloggare för att skriva kring temat "Jobb". I dag skriver Ellen Oskarsson, som sitter i SSU:s förbundsstyrelse och bloggar

Jag är uppvuxen i Mjölby, två mil utanför Linköping. Idag går var femte ungdom arbetslös i Mjölby. Många har inte haft en chans att få in en fot på arbetsmarknaden, utan gått direkt från gymnasiet ut i arbetslöshet.

Ungas tillvaro ser likadan ut i många andra svenska kommuner. Alingsås, Luleå, Skövde, Växjö och Motala är alla platser där alltför många unga tvingas till arbetslöshet.

Regeringen låter sig däremot inte beröras. Hur kommer det sig att vi har en regering som gick till val på att sätta fler i arbete sitter lugnt i båten när ungdomsarbetslösheten skenar?

Svaret kanske finns i statistiken över arbetslösa i landets olika kommuner. De ungdomar som drabbats hårdast av situationen finns inte i Reinfeldts Täby eller i Björklunds Bromma. Nej, i Täby är 3,9 procent av de unga arbetslösa. Det är en lägre siffra än Mjölby haft någon gång de senaste femton åren.

Arbetslösheten drabbar inte alla lika. I Täby har 38 % av invånarna en eftergymnasialutbildning på tre år eller mer, i Mjölby är motsvarade siffra 14 %. Det är de ungdomar som inte klarar gymnasiet utan enbart har gått ut grundskolan som i högst grad riskerar att bli arbetslösa.  Ju högre utbildning, desto större är chanserna för att få arbete.

Med den insikten i bagaget är det mycket oroande att möjligheterna för landets ungdomar kommer minska ytterligare om regeringen får igenom sitt förslag till ny gymnasieskola. Det nya förslaget innebär nämligen att färre gymnasiestudenter kommer att få behörighet att studera på högskola, trots att vi vet att det minskar riskerna för att bli arbetslös. Tillsammans med en utebliven utbyggnad av högskolan riskerar detta att få konsekvenser för ungas chanser på arbetsmarknaden långt efter att den ekonomiska krisen vänt till högkonjunktur.

Det finns de som, i likhet med Martin Hansson från MUF, menar att de arbetslösa inte anstränger sig tillräckligt för att få jobb. Eller för att prata klartext; att ungdomar i Mjölby är latare än ungdomar i Täby. Jag menar att samhället inte anstränger sig tillräckligt att skapa fler jobb.

Utbildningar i bristyrken, satsningar på grön infrastruktur och renovering av miljonprogrammen. Det är investeringar som skapar fler arbetstillfällen.  Först då kan Mjölbys unga få en chans att visa vad de går för.

Ellen Oskarsson


Bloggtema: Jobb


Läs också de andra blogginläggen:

#text=3160775#undrar vem som vill anställa ett tomt CV. Och skriver att #text=3168981#

#text=3163720#stör sig på folk som inte tar tag i saker på egen hand.

#text=3166301#drömmer om ett vikariat.

#text=3166182# tycker att LAS är under angrepp.

#text=3168923#tycker att regeringen gör för lite.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".