1 av 2
2 av 2
LudviQs brorsas lärare sålde illrar under lektionerna.
Dina Nyheter mejl

Läsarnas egna körskolehistorier

P3 Nyheter har rapporterat om att det är vanligt att körskoleelever  att riskutbildningen  och att det är svårt att jämföra 

Många har hört av sig för att berätta vad de varit med om på sin körskola:

Lina: När jag tog mc-kortet tog jag kontakt med den lokala körskolan mest för att höra mej för hur man gick tillväga. Om jag kunde börja det hela med att göra teoriprovet osv. De hänvisade mej till en man som dom samarbetade med. Jag fattade det som att han drev sin "körskola" lite vid sidan om sitt andra jobb. Iaf så började jag hos honom och jag hade en rätt så bra bakgrund eftersom jag övningskört länge med en kompis. Han tog 1100:-/dubbellektion.
Jag tyckte han sölade och körde alldeles för många ggr med mej ute i trafiken innan vi hamna på manöverbanan, vilken för mej va svårast... Eftersom han redan plockat väldigt många trafik-lektioner kunde han nu plocka rätt många manöverbane-lektioner åxå. Jag hade gärna gjort detta tvärtom, å jag är övertygad om att han var väl medveten om sitt upplägg.
Till sist, och värst, jag fick aldrig ett enda kvitto på körningen, så det kan jag med 99 säkerhet påstå att dom slantarna gick rakt ner i hans ficka utan att passera Skatteverket...

LudviQ: Då min bror gick på körskolan satt hans körlärare å sålde illrar på telefon, fast han tyckte att det va ganska roligt. Han va inte så bra lärare när han inte pratade i telefon heller.

Jakob: Ingen nyhet att trafikskolorna är under granskning. Redan 1997 så försökte vi få loss statistik från Vägverket (det styrande organet på den tiden) på resultat mm ang de lokala trafikskolorna i Jönköping, vet att detta har även skett på riksnivå, vi skickade in en ansökan till VV, men fick avslag då de påstod att detta skulle kunna skada den enskilda näringsidkaren. Tycker själv att detta borde redovisas, likväl som att hälsokontroller gjorda på restauranger/pizzerior redovisas offentligt. De körskolor med bra statistik skulle säkerligen använda detta i sin marknadsföring, medans de sämre får helt enkelt jobba hårdare för att bli bättre. Prata i telefon samtidigt som man ska lära ut... helt osannolikt, ungdomar som betalar stora pengar utan yttre granskning, medans trafikskolelärarna dikterar regler och beslut. Skärpning!

Outlooker: Min första bilskolelärare pratade inte i mobilen men desto mer med mig. Jag visste mer om hans liv som barnhemsbarn på ett ökänt barnhem i västsverige och sen som Jehovas vittne, än vad jag visste om bilkörning. Efter många turer hos bilskolan fick jag tillslut byta lärare.

Anna: När jag övningskörde för många år sedan så råkade även jag ut för en körskolelärare som pratade i telefonen under körningen. Det var hans son som ringde och undrade om något. Det enda jag egentligen kommer ihåg vad min lärare sa var: "Nej, men det är lugnt, detta klarar hon själv." Just då stod jag i en korsning och hade absolut ingen aning om vart jag skulle någonstans.

Fredrik: Det är länge sedan, men min trafiklärare tittade mest efter flickor på trottoarerna och när han pratade med mig, handlade det mest antingen om golf eller hur det gick till när han slutade att röka. Sexskämten hade jag nästan glömt bort. Egentligen var han kunnig om trafikregler och hade ett bra "trafikförnuft" men det var svårt för mig att tillägna mig det. Mobiltelefoner fanns inte så många då. Han hade ingen i körskolebilen, tack och lov.

Vilka erfarenheter har du själv av trafikskolor och trafiklärare? Berätta!

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".