Sverige införde fri abort på 70-talet.

Kan få fängelse för abort

En 19-årig tjej i Australien kan få sju års fängelse för att hon gjort abort.

Läs också:

Det är första gången på över 20 år som Australiens hårda abortlagar prövas i en rättegång.

Att en abort får sådana här konsekvenser gör Åsa Regnér, generalsekreterare på RFSU, arg.

– Den här 19-åriga tjejen har tagit ett beslut om sin egen kropp och det är såklart absurt att hon riskerar ett sådant här straff.

I delstaten Queensland, där 19-åringen bor, är det förbjudet att göra abort om det inte är en fara för tjejens liv eller hälsa att hon föder barn.

I praktiken kan många göra abort ändå, i alla fall de som har pengar och kan betala en läkare för det.

Men den här tjejen valde att själv beställa mediciner från Ukraina som gjorde att hon fick missfall. Nu åtalas hon för det, och hennes pojkvän anklagas för att ha hjälpt till.

Åsa Regnér på RFSU tycker att det här är ett exempel på att abortlagstiftningen måste vara tillåtande.

Enligt en rapport som vi berättade om i går bor fyra av tio kvinnor i världen i ett land där man inte kan räkna med att få göra abort om man vill, men det betyder inte att det görs färre aborter i de länderna.

– Förbjuder man aborter så hittar kvinnor ändå andra sätt att göra aborter. Det som händer är att man får betala mycket pengar för det, eller i värsta fall att man tar medicin eller gör ett ingrepp som är farligt.

Elin Joleby
elin.joleby@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".