Fick blodpropp av p-piller

En tjej i Västsverige har dött efter att ätit p-piller.

Trots att hon sökte hjälp fler gånger så förstod läkarna inte vad som var fel, och hon dog till slut av en blodpropp i lungan.

– Det är en komplikation till p-pillerbehandling när man just får blodpropp som är känd men den är ytterst sällsynt, säger Ann-Britt Thörn som jobbar på Socialstyrelsen och har utrett det här.

Tjejen hade ätit p-piller i tre månader, när hon först kom till ungdomsmottagningen och sa att hon kändes sig yr och hade ont i huvudet. När det sen blev värre och hon fick ont i rygg, nacke och hjärtklappning gick hon till vårdcentralen, där sa de först att hon hade nackspärr och sen lutvägsinfektion.

– De här debutsymptomen de är ofta väldigt diskreta och ospecifika.

Morgonen efter sista besöket hos vårdcentralen dog tjejen av en blodpropp i lungan, och även om det var en svår diagnos att ställa så tycker Socialstyrelsen till exempel att informationen och samarbetet mellan ungdomsmottagningen och vårdcentralen hade kunnat vara bättre.

– Det är viktigt när man behandlar unga kvinnor att man tänker på det och frågar dem om de äter p-piller, säger Ann-Britt Thörn.

Pernilla Kommes
pernilla.kommes@sr.se

Mina Benaissa
SR Sjuhärad

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".