lågkonjunktur

Fler behöver Röda Korsets hjälp

Det är många i Europa som är fattiga och lider av lågkonjunkturen, skriver Röda Korset i en rapport. De har märkt att fler behöver hjälp med pengar och mat.

Lyssnarmejl:

– Vi ser en ökad andel unga vuxna och unga ensamstående föräldrar som har svårt att få ekonomin att gå ihop, säger Marika Markovits som är direktor på Stockholms Stadsmission.

Det är inte bara Stadsmissionen som märker av en ökning bland de unga besökarna. Också i rapporten från Röda Korset idag pekas unga ut som en grupp som har det svårt i många länder. Frågar man kyrkan, som också ger ekonomiskt stöd, säger de samma sak.

Dessutom är utländska medborgare en utsatt grupp, som precis som unga har svårt att få jobb och därför drabbas hårt nu i lågkonjunkturen.

– Det är klart att konjunkturen påverkar det här ökade behovet, säger Marika Markovits.

Hur stor är ökningen?

– Den är hög, väldigt hög.

Till Stadsmissionsgården i Stockholm kommer över hundra personer om dagen för att ta en dusch eller äta lunch. Idag är det korvgryta och pyttipanna för sex kronor tallriken, ändå har de allra flesta inte råd att betala.

Ioan Hojda kommer från Rumänien och har varit i Sverige i en dryg månad.

– Jag söker jobb men det är svårt utan ett svenskt personnummer, säger han.

Nu bor Ioan Hojda på gatan eftersom han inte får nåt jobb. Och utan jobb - ingen lägenhet.

– Det blir som en ond cirkel.

Just östeuropa, med Rumänien som ett av länderna, är extra hårt drabbat just nu, skriver Röda Korset i sin rapport.

Men Sverige nämns också, på grund av den höga ungdomsarbetslösheten här, och nu funderar svenska Röda Korset på öppna soppkök och börja dela ut mat till de här nya grupperna som behöver stöd.

– Vi i Sverige måste följa utvecklingen, kanske måste vi gå in med program för de här nya grupperna som vi inte har jobbat med förut, säger Christer Zettergren, generalsekreterare i svenska Röda Korset.

Martin Jönsson
martin.jonsson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".