Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

SD-text anmäld för hets mot folkgrupp

Aftonbladet har blivit anmält för hets mot folkgrupp efter en debattartikel av Sverigedemokraternas partiledare Jimmy Åkesson. Där skriver han att Sverige håller på att islamiseras och att det här är det största utländska hotet sedan andra världskriget.


– Den muslimska minoritetens tillväxt i Sverige har ju fått det svenska samhället att anpassa sig efter deras krav och efter muslimska påbud. Jag skulle inte alls utesluta att det här kommer leda till ganska allvarliga konflikter på längre sikt, säger Jimmie Åkesson.

Det är grunden i artikeln där Jimmie Åkesson också radar upp exempel på hur han tycker att muslimer påverkar Sverige negativt, som att muslimska män skulle begå fler våldtäkter och att det numera finns runt tio muslimska terrororganisationer i Sverige.

Experterna säger emot
Men flera av exemplen stämmer inte, i alla fall om man frågar dem som borde veta.

– För det första vill jag säga att Säkerhetspolisen inte pratar om muslimska terrororganisationer, lika lite som vi pratar om kristna terrororganisationer eller judiska terrororganisationer. Det man möjligen kan jämföra med är det som brukar kallas våldsbejakande islamism, och är det vad dem menar då låter tio terrororganisationer lite mycket, säger Patrik Peter, pressekreterare på Säkerhetspolisen.

Vidare i artikeln står det:

"Att muslimska män skulle vara mycket kraftigt överrepresenterade bland förövarna, när det gäller våldtäkter".

Stämmer det?

– Det kan inte jag svara på riktigt, vad jag vet finns det ingen forskning i Sverige som belyser den här specifika frågan, säger Klara Hradilova Selin som jobbar som utredare på Brå.

I ett stycke jämför Jimmie Åkesson islam med kristendom:

"Islam skiljer sig dock från kristendom på flera avgörande punkter, till exempel gällande distinktionen mellan andlig och världslig makt och synen på våldsanvändning"

"Långt ifrån alla muslimer"
– Vi måste se den internationella utvecklingen, det har utförts flera våldshandlingar de senaste åren som har kopplats till islam och muslimer, det kan man inte bortse från. Men det man måste beakta i den diskussionen är också att det finns en intern muslimsk diskussion om hur man ser på det här, och det är långt ifrån alla muslimer som tycker att det är den riktiga tolkningen.

Det säger religionsvetaren Göran Larsson som jobbar på Göteborgs universitet, och fortsätter:

– Det som är problemet med artikeln är att man framställer att alla människor som är muslimer skulle tycka och tänka och bete sig på samma sätt samma, just för att de är muslimer.

"SD tjänar på det"
Mohammed Kharraki, ordförande i Sveriges unga muslimer, är inte förvånad över artikeln. Han tror att det handlar om välplanerad taktik från Sverigedemokraterna inför riksdagsvalet nästa år.

– Det är ju dags för dem att börja få många av deras väljare som är osäkra att komma över, och jag tror inte bara att de förlorar på det utan att de också kommer att tjäna på det, säger han.

Att Sverigedemokraterna tycker att islam är ett hot mot Sverige är verkligen ingen nyhet, menar Mohammed, utan islamofobisk propaganda har de hållit på med länge på olika nätforum till exempel.

Skillnaden nu är att det är partiledaren som skriver på det här sättet, och i en av Sveriges största tidningar.

"Lite skrämmande"
– Jag är inte chockad eller förvånad, men det här är lite skrämmande också. När Sverigedemokraterna öppet skriver sina åsikter som de har försökt dölja ett tag så är det också ett bevis för något jag har oroat mig för länge – att deras åsikter har börjat normaliseras allt mer, säger Mohammed.

Med tanke på att främlingsfientliga partier har gått framåt i flera europeiska val senaste tiden tycker han att det är svårt att rycka på axlarna åt artikeln.

– Det här kommer ju självklart att drabba människor på olika sätt, i första hand de muslimer som utmålas som den här generella gruppen som står för ondskan.

Evelina Attervall
evelina.attervall@sr.se

Ulrika Lindqvist
ulrika.lindqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".