Tove Sundström har en jobbcoach som hon är nöjd med.

Arbetsförmedlingen gillar jobbcoacher

Uppdaterad: 17:20
Jobbcoacher är bra för unga. Det tycker Arbetsförmedlingen efter att de jämfört hur många med och utan jobbcoach som fått jobb.

Det säger Clas Olsson på Arbetsförmedlingen.

har inte fått något jobb än, men är ändå nöjd med sin jobbcoach.

Läs också:

– Det verkar som om jobbcoachnings-insatsen har fungerat bättre för de som är yngre än för de som är äldre, säger Clas Olsson som är analyschef på Arbetsförmedlingen.

Bland unga upp till 30 år så kan man se att fler av de med jobbcoach har fått jobb än de utan.

Fast bland de äldre är det tvärtom.

– Det är svårt att veta vad det här beror på, för vi har inte fullt ut kunnat kontrollera alla bakgrundsfaktorer. Vi vet inte om vi har jämfört personer som är lika.

Tove sundström har haft en jobbcoach i tre månader nu. Hon har precis gått över till en vanlig arbetsförmedlare, eftersom att tre månader är maxtiden för hur länge man får ha en jobbcoach.

- Men jag kan fortfarande ringa honom och fråga om saker, och senast idag ringde han mig och frågade hur det gick på en arbetsintervju som jag var på igår.

Tove tog studenten i våras, och eftersom att hon aldrig varit inskriven hos Arbetsförmedlingen förut, så har hon inte så mycket att jämföra med.

- Men jag tror ändå att min jobbcoach har hjälpt mig mer än vad en vanlig arbetsförmedlare skulle ha gjort. Det blir mer personligt med en jobbcoach tror jag, man kan ringa och fråga och prata om det mesta.

Det var i mars som Arbetsförmedlingen började erbjuda jobbcoacher till arbetslösa. Sen dess har ungefär 30 000 personer fått någon typ av hjälp av arbetsförmedlingens drygt 700 interna jobbcoacher. Men den utvärdering som nu har gjorts är inte helt säker, berättar Arbetsförmedlingens analyschef Clas Olsson.

- Vi har inte tillräckligt mycket bakgrund om de arbetssökande som vi har jämfört för att vi ska kunna säga helt säker att insatsen fungerar bättre för unga än för äldre. Det här är bara en första utvärdering, vad skillnaderna beror på måste vi titta mer noggrant på.

Hela utvärderingen, hur tung är den då?

– Absolut, man ska inte dra för stora växlar på den här uppföljningen men vi kände att vi måste på något sätt se hur det har gått för dem som fått en coach, hur mönstret ser ut.

Pernilla Kommes
pernilla.kommes@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".