Så här glada var Piratpartiet på sin valvaka efter EUvalet
The Pirate Bay

"Rättegången gynnar Piratpartiet"

Piratpartiet kan dra stor nytta av att rättegången mot The Pirate Bay blir av först nästa år.

– Det är en drömsituation för dem inför valet nästa år, säger statsvetaren Peter Esaiasson.

Läs också omoch

Eftersom Högsta domstolen ska reda ut om två av domarna är jäviga så blir rättegången uppskjuten. Den var tänkt att hållas i november men nu kan den tidigast bli av i vår. Och det gynnar Piratpartiet säger Peter Esaiasson.

– Det är en chans för partiet att få in sina frågor i valrörelsen på ett naturligt sätt därför att nyhetsbevakningen kommer att handla mycket om integritetsfrågor och den typ av frågor som Piratpartiet driver. Om det sen räcker är en helt annan sak, men det här är en drömsituation och de andra partierna längtar efter den typen av situation, säger han.

Precis så blev det 1988. Då gjorde den plötsliga säldöden att miljön blev en het valfråga och Miljöpartiet kom in i riksdagen.

– Spelar det någon roll hur det går i rättegången då?

– Jag tror inte att det spelar någon roll exakt hur det går utan det handlar om att deras typ av frågor uppmärksammas. För de medborgare som bryr sig om deras frågor kommer de här tankarna att väckas och de kommer tänka på de andra partierna i termer av Piratpartiets frågor, säger Peter Esaiasson.

Lars-Peter Hielle
lars-peter.hielle@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".