En god gärning?

250 000 tävlar i att fika

I dag tävlas det i att fika i Sverige, Norge, Danmark och Finland. Nästan en kvarts miljon personer i Norden har anmält sig till tävlingen, som föreningen Rättvisemärkt ordnar.

Över 120 000 svenskar är med och en av dem är Sandy Nilsson.

– Jag har ätit en vegansk sallad. Och så drack jag kaffe till.

Sandy Nilsson sitter på ett fik i Malmö. Hon har druckit rättvisemärkt kaffe, alltså kaffe som är producerat med schyssta villkor för de som jobbar.

Tävlingen i dag går ut på att få flest att fika rättvisemärkt. Över 120 000 svenskar har anmält att de också tänker dricka rättvisemärkt kaffe eller äta rättvisemärkta kakor i dag.

Tror du att det gör någon skillnad?

– Jag tror faktiskt det, att det kan göra stor skillnad, säger Sandy Nilsson.

Några kvarter bort håller Karin Wallin på att ställa fram kärleksmuffins till personalen på Miljöförvaltningen. Hon är en av de som ordnar tävlingen.

– Det vi vill visa med fikapausen är att det är enkelt att göra skillnad, man kan till och med ha en trevlig fikapaus och samtidigt göra skillnad.

Är det inte bara ett reklamjippo för rättvisemärkt?

– Det skulle man ju kunna säga, men samtidigt är det ju ett sätt att få fler att välja rättvisemärkt. Fler ska välja etiskt märkta varor. Det är ett sätt att veta att varorna har producerats under bättre villkor.

Elin Joleby
elin.joleby@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".