Ranja Mohsen, till höger, tänker inte göra om högskoleprovet.
högskoleprovet

Killar gör om flera gånger

På lördag morgon när högskoleprovet börjar kommer det att vara fler killar än tjejer bland prov-veteranerna.

Det är nämligen vanligare att män skriver provet riktigt många gånger, vilket kan vara en av förklaringarna till att de också snittar högre.

Läs också:

– Jag har skrivit provet en gång, det gick inte så bra, säger Ranja Mohsen som pluggar engelska på Stockholms universitet.

Du tänker inte försöka igen då?

– Nej jag känner inte att jag har ett behov av att göra det. Jag läser där jag ska läsa, och det är ett ganska tråkigt prov också.

Sedan 1977 har en miljon personer gjort högskoleprovet. Det absoluta mängdrekordet har en kvinna i Stockholm som har skrivit det 51 gånger.

Fem prov eller fler = flest män
Men det är ändå männen som dominerar bland dem som gör fem prov eller fler. Tittar man till exempel på gruppen som gjort sju prov består den av ungefär 3 500 män och 2 500 kvinnor.

– Jag är inte helt nöjd med resultatet, av den anledningen tänkte jag skriva det igen, säger Emil Strand som pluggar på Stockholms universitet men vill in på Handelshögskolan.

Att göra om provet ger generellt sett bättre resultat, så är det. Men det verkar också finnas en grupp personer som fortsätter och fortsätter att skriva fast de inte behöver det för att komma in på någon utbildning.

"Lite av en tävling"
Emil Strand tror att han kommer att göra fler prov i framtiden även om han lyckas skriva det resultat han behöver; 1,8.

– Se hur pass allmänbildad man är och hur man står jämfört med andra...kanske lite av en tävling med kompisar och så.

Ulrika Lindqvist
ulrika.lindqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".