EU:s telekompaket

Svårt att komma överens om telekom

EU-parlamentet vill införa regler som innebär att en domstol måste säga ja innan någon kan bli avstängd från internet. Men EU-ländernas regeringar vill inte ha sådana regler.

Imorgon fortsätter förhandlingarna i Bryssel om EU:s telekompaket.

– Parlamentet har ju sagt gång på gång att ingen ska kunna stängas av från nätet utan att en riktig domstol har fattat beslut om det i förhand, säger Carl Schlyter från Miljöpartiet.

Det som han pratar om kan gälla till exempel fildelare, så att den som laddar hem filmer olagligt inte kan bli avstängd från nätet utan att det ärendet först har varit uppe i en domstol

Men det skulle lika gärna kunna handla om någon som surfar barnporr, han eller hon skulle inte heller kunna bli avstängd utan domstolsbeslut.

Och det här säger ländernas regeringar nej till.

– EU och europaparlamentet ska inte reglera det som är medlemsstaternas kompetens. Det finns ingen grund för det i fördraget. EU har inte rätten att fatta de besluten, säger Gunnar Hökmark, som är moderat i Europaparlamentet.

Han säger precis som ministerrådet – alltså regeringarna – att EU inte ens får införa sådana här regler, eftersom rättssystemet är något som varje land ska sköta självt.

Martin Jönsson
martin.jönsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".