Eleverna hoppas på schysstare griskött i skolan.

Politiker lyssnade på köttupproret

Förra veckan bojkottade gymnasieelever i Skara skolmaten, som en protest mot att kommunen köper in griskött från Danmark.

Nu kan inköpspolicyn vara på väg att ändras.


Tidigare artiklar:

– Det känns ju väldigt bra att man faktiskt kan påverka, säger Benjamin Widlund på Katedralsskolan i Skara.

Det började med att han och hans klasskompisar som läser Samhällskunskap C på fick se en film från Sveriges Radios granskning av hur grisar i Danmark behandlas.

"Kan inte ställa oss bakom produktionsmetoderna"
– Sedan dess har vi hela tiden jobbat med att jämföra svensk och dansk produktion, och vi kom gemensamt fram till i klassen att vi skulle vilja göra något åt det här, därför att vi kan inte ställa oss bakom de produktionsmetoder som används. 

Skara kommun köper griskött från Danmark och förra veckan hade eleverna en debatt om det. Kommunpolitiker var inbjudna och eleverna krävde att kommunen ska ställa krav på att köttet de köper kommer från djur som har haft det bra.

– Det var att de skulle kräva att grisarna har det i nivå med svensk djurskyddslagstiftning, eller att de ställer konkreta krav på hur grisarna ska ha det, till exempel att de ska ha halm, strö och få behålla knorren, förklarar Karin Svedlund på skolan.

Ändring på gång
En av politikerna som var där är Gunilla Druve Jansson som är vice ordförande i kommunstyrelsen i Skara. På måndag ska hon lämna ett förslag till kommunfullmäktige om att djurskyddshänsyn ska tas med när kommunen köper kött.

– Jag har ju förankrat detta inom den borgerliga alliansmajoriteteten som vi har i Skara, så jag vet ju att jag har stöd för att få igenom förslaget.

Pernilla Kommes
pernilla.kommes@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".