9-5, Saabs nya satsning.

Saab kan nästan andas ut

Chansen för Saab att överleva som biltillverkare ökade i dag när det blev klart att de får låna drygt fyra miljarder kronor.

Det är Europeiska inversteringsbanken, EIB, som har bestämt sig för att låna ut drygt 4,1 miljarder kronor till Saab. I och med det tänds hoppet om att Saab kommer att överleva och förhoppningsvis bli ett lönsamt företag igen.

– Det är klart att det känns skönt, det är en lättnadens suck man drar. Det finns en framtidstro helt enkelt, säger Anna Petri som är chef på Saabs avdelning för myndighetskontakter.

Men förutsättningen för att få pengarna är bland annat att svenska staten lovar att betala tillbaka lånet om Saab inte klarar av det. Så nu ska regeringen fundera ett varv till på om de är beredda att göra det, samtidigt som EU-kommissionen ska granska låneupplägget.

Om allt går bra så innebär det också att den skånska biltillverkaren Koenigsegg tar över Saab. Koenigsegg har tidigare sagt att de vill köpa Saab av General Motors, bara lånet går igenom.

– Det är ju en viktig milstolpe i affären så det känns ju bra faktiskt, sade vd:n Christain von Koenigsegg efter beskedet i dag.

Elin Joleby
elin.joleby@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".