1 av 2
2 av 2
lumparstämning

"Befälen gör inte sitt jobb"

Kränkningar är vanliga inom försvaret. "Sminkhora", "makthora" och "vill du suga min kuk?" är saker som lumpare kan få kastade efter sig, har Värnpliktsrådet kommit fram till i en rapport.

 Har du märkt av kränkningar i lumpen? Berätta!

De har samlat i hop klotter, citat och erfarenheter från förband och lumpare.

Det är framför allt tjejer i lumpen som blir kränkta, och det vanligaste är att det är en annan lumpare som kränker. Men i rapporten från Värnpliktsrådet finns det också exempel på situationer där befäl sagt saker som "inte nog med att du är tjej, du kan inte gå i takt heller".

Vems ansvar är det då att se till att man inte behöver höra saker som "makthora" och "sminkhora" när man gör lumpen? Befälen som inte gör sitt jobb ordentligt, om man får tro Värnpliktsrådet.

Nu kräver de att Försvaret tar krafttag mot kränkningarna. De tycker att det är speciellt viktigt nu eftersom lumpen snart kommer att vara frivillig. Dessutom räknar man med att fler tjejer än någonsin kommer att göra lumpen nästa år.

Pernilla Kommes
pernilla.kommes@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".