Steffanie Müller var pressofficer i Afghanistan i sju månader.

"Det är mycket att göra i Afghanistan"

Sverige ska fortsätta ha soldater i Afghanistan, det bestämde regeringen i dag. Beslutet gäller för 2010 och precis som tidigare ska det få finnas högst 500 svenska soldater i Afghanistan.

– Det kan bli lite högre tillfälligt, men det är den nivån som ska gälla i framtiden, säger utrikesminister Carl Bildt.

Steffanie Müller kom hem från Afghanistan 2007. Hon gjorde sin tjänst som pressofficer och var där nere i sju månader. Nu bor hon i Malmö.

– Det är mycket jobb att göra i Afghanistan och det löser man inte på kort sikt. Man måste tänka långsiktigt och jag tycker att regeringens beslut är bra, säger Steffanie Müller.

Den svenska truppen i Afghanistan är en del av den internationella Isaf-styrkan. Isaf har ett FN-uppdrag att vara i Afghanistan, men leds av Nato. Och det finns röster som är kritiska till att Sverige hjälper Nato och USA utan att vi själva är medlem i Nato.

– Det här är USA:s krig som vi går in och stödjer. Det är ett krig som de har startat och som kan bli hur långt som helst, säger Cajsa Widqvist, socialdemokrat i Nyköping.

Men utrikesminister Carl Bildt ser annorlunda på saken.

– Det är en vänsterbild. Vi är där på uppdrag av FN:s säkerhetsråd för att stödja en statsbildning i Afghanistan. Att vi i Sverige skulle ta svansen mellan benen, sticka därifrån och säga "det bryr vi oss inte om" är främmande för mig, säger utrikesministern.

Och Steffanie Müller i Malmö håller med om att det vore fel av Sverige att lämna Afghanistan nu.

– Det vore inte särskilt bra. Jag tycker det är bättre att vi fullföljer och fortsätter stötta, säger Steffanie Müller.

Martin Jönsson
martin.jonsson@sr.se

Elin Joleby
elin.joleby@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".