1 av 2
Hammarbyklacken laddar upp inför söndagens match.
2 av 2
fotboll

Polisen gillar derby på dagen

I går var det för första gången fotbollsderby mitt på dagen i Stockholm. Och även om polisen tycker att det är en bra idé som man borde fortsätta med så blev det ändå bråk, berättar Lars Byström på polisen.


 Går du hellre på fotboll när det är ljust ute? Eller gör det att stämningen förstörs? Diskutera!

– Jag kan ju konstatera att trots starttiden så var det ju ganska stökigt stundtals. Problemen var ju ungefär detsamma, säger Lars Byström.

Det var vild glädje bland AIK och deras fans på Råsunda i går i matchen mot Hammarby, som AIK vann med 2-1.

Matchen började halv ett till skillnad från kvällstid som tidigare, något som både polisen och politiker länge velat, för att försöka minska bråken bland supportrarna. Men så blev det alltså inte.

– Säg att vi sammanlagt frihetsberövade hundra personer, det är ungefär som det brukar vara tyvärr.

Ändå hoppas polisen att derbymatcherna i fortsättningen ska spelas på dagtid, men det är också upp till de olika klubbarna och Fotbollsförbundet att bestämma.

– Det är ju trots allt betydligt lättsammare för oss att jobba i dagsljus, för mörkret är inte till vår fördel. På sikt tror jag att det kommer bli trevligare tillställningar för den schysste vanliga supporten och barnfamiljer och övriga, säger Lars Byström.

Evelina Attervall
evelina.attervall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".