Blommor på mordplatsen.

Ungdomsvård för Sturebymord

Uppdaterad 17:00
Det blev ett år och åtta månaders sluten ungdomsvård för de två 16-åringarna som var inblandade i Sturebymordet.

Läs också:

Det före detta kärleksparet döms alltså till lika långa straff, trots att de är dömda för olika brott. Han för mord och hon för anstiftan till mord på en 15-årig tjej.

De två ska tillsammans betala ett skadestånd på 200 000 kronor till de den döda tjejens anhöriga.

Åklagaren Jakob Holmberg hade velat få dem dömda till fyra års sluten ungdomsvård, vilket är maxstraffet för mord för unga människor.

– Jag kommer nog att fundera på om jag ska klaga på domen i påföljdsdelen och begära att hovrätten skärper straffet till en längre tids sluten ungdomsvård, säger han.

"Hon är också delaktig"
Men Claes Borgström, som är advokat åt den dömde killen, är nöjd med domen.

– Det här är så bra som det kan bli för honom, säger han.

Dessutom var det skönt för 16-åringen att inte få ett längre straff än sin före detta flickvän, säger Claes Borgström.

– Han måste ta sitt ansvar, men hon har också en delaktighet som är likvärdig med hans, och det gör att hans skuldkänslor kanske ändå kan bemästras lite bättre.

Tjejen nekar
Inne i rättssalen i dag har killen stirrat konstant ner i bordet och inte visat några känslor alls. Tjejen däremot har kämpat mot tårarna. Och hennes advokat Jan Karlsson sa så här efter att ha fått reda på straffet:

– Min klient har ju förnekat brott och den inställningen har hon fortfarande kvar även om domstolen dömt henne. Nu får vi ta en diskussion om en eventuell fortsättning.

Rättegången mot de två 16-åringarna återupptogs i dag efter drygt en månads uppehåll.

När förhandlingen avslutades i september förklarade tingsrätten att de båda åtalade tonåringarna funnits skyldiga till att ha dödat den 15-åriga tjejen.

Men för att kunna bestämma straffet ville tingsrätten först veta om tjejen och killen led av någon allvarlig psykisk störning. Därför bestämde domstolen att de åtalade skulle gå igenom en rättspsykiatrisk undersökning. Undersökningen visade att ingen av dem har någon sådan störning.

Ulrika Lindqvist
ulrika.lindqvist@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".