1 av 2
2 av 2
Åke Nordlundh på Luleå Stift.
hbt i kyrkan

"Alla borde utbildas"

Nu när Svenska Kyrkan har sagt ja till att viga homosexuella behöver de bli utbildade i HBT-frågor.

Det tycker i alla fall RFSL. Till exempel kan det handla om att bli mera öppen för olika sexuella läggningar. Och kyrkan är medveten om att det behövs.

Tidigare på P3 Nyheter:

Nästa år ska RFSL Nord skicka ut erbjudande till alla kyrkor som ingår i föreningens område.

Anledningen till att de ska erbjuda utbildning först till våren, är enligt ordförande Linda Kärki att kyrkan ska hinna smälta och bearbeta förra veckans beslut att även viga homosexuella.

Olika sexuella läggningar ch öppenhet är en del av det som Jimmy Berg på RFSL Nord vill att kyrkan ska veta mer om.

– Hur viktigt det är att var och en får definiera sig själv. Att man ska kunna vara öppen på sin arbetsplats och kanske framförallt så vill vi utbilda i bemötande. Eftersom kyrkan möter så många människor i olika sammanhang, berättar Jimmy Berg.

Åke Nordlundh som jobbar på Luleå sift säger att kyrkan redan planerar för HBT-utbildningar, och att han inte har märkt  av något motstånd mot att utbildas i hbt-frågor.

Och även om präster kommer att kunna säga nej till att viga homosexuella, så tror han inte att nej-sägarna kommer att ha något emot utbildning.

- Det hoppas jag verkligen inte. Dessutom så måste ju vi inom stiftet utbilda alla präster i hur de nya bestämmelserna ser ut. Så det finns ju en utbildning som behöver ske för alla, oavsett hur man står i sakfrågan.

Pernilla Kommes
pernilla.kommes@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".