"För dagbok över bieffekter"

Varför använder inte fler minipiller? Och kan man bli infertil av p-piller? Lena Marions, överläkare på Karolinska universitetssjukhuset, svarade på era p-pillerfrågor.

moderator:Nu chattar vi med överläkare Lena Marions. Chatten håller på till 12.30.
Caroline:Hej, Jag äter p pillerna som heter Yasmin men känner mig orolig eftersom de är så nya på marknaden. Finns det några andra som liknar dem som kan vara bättre om man vill ha så liten risk för blodpropp som möjligt? Jag är frisk, tränar regelbundet och röker inte. Jag har testat att inte äta p piller eftersom jag är singel nu men trots att jag höll upp i ett år så hade jag väldigt oregelbunden och jobbig mens. Tacksam för svar.
Lena Marions:Hej Caroline, du behöver inte vara orolig. Risken för blodpropp är så liten och den är dessutom störst i början av behandlingen så om du har ätit p-piller förut behöver du inte oroa dig. Finns ingen anledning att byta.
emelie:varför säljs inte femidomer på apoteket?
Lena Marions:Hej Emelie, det var ganska liten efterfrågan på Femidomen (kvinnlig kondom) så det är nog bara marknadsskäl. Bra metod annars
Sofia:Jag använder mini-piller, varför gör inte fler det? Då slipper man ju blodproppsrisken, eller finns det några andra nackdelar?
Lena Marions:Hej, minipiller innehåller bara ett gulkroppshormon och medför därmed ingen risk för blodpropp. Dock är det många som får trassel med blödningar på fel tid och tycker det är jobbigt. Riktiga (lågdos) minipiller kräver också att man tar dom ytterst regelbundet dvs det får inte skilja mer än 3 tim från den ena dagen till nästa.
Viola:Min dotter har diagnos PCO-s och får som "medicin" just p-piller. Med tanke på riskerna med p-piller undrar jag om det verkligen inte finns något annat man kan göra? Sker det någon forskning om PCO ?
Lena Marions:Det sker mycket forskning kring detta. Målet vid PCO-s är att låta äggstockarna vila och att förhindra att livmoderslemhinnan blir för tjock. Det finns andra metoder diskutera med gynekolog.
Lotta:jag äter Neovletta 28, och jag ska skjuta upp min mens nu när jag ska åka iväg på bad semester. Jag undrar länge amn kan skjuta upp mensen? skulle man rent tekniskt kunna skjuta upp mensen hur länge som helst??
Lena Marions:Det är absolut inte farligt att skjuta på sin mens genom att fortsätta med Neovletta och strunta i sockertabletterna. Det är ingen riktig mens man har med p-piller och det inget man måste ha. För en del kan det dock ofta bli lite blödning ändå efter ett tag, men det är inte farligt.
Sophia:Hej Lena! Jag äter cilest sedan ca 4 år tillbaka. Men blir nu lite orolig över ev biverkningar. Jag har inte haft några problem med dessa p-piller men undrar nu om de är ett av dessa "farligare p-piller"? Och vad finns det för alternativ? Jag testade någon variant av minipiller men fick jätte dålig hy och bytte då tillbaka till mina p-piller. Har du några att rekomendera?
Lena Marions:Hej, om du inte har haft problem tidigare med Cilest behöver du inte vara orolig! Finns inte skäl att avbryta p-piller behandlingen om man haft pillren ett tag. Det man diskutera är att man ska välja ett piller med lägsta risk för blodpropp vid första förskrivningen eftersom man då inte vet vilken särskild risk man kanske ärvt från sina föräldrar eller så. Du kan lugnt fortsätta med Cilest!
Isa:Hej, Jag har en liten fråga till dig som jag hoppas att du kan svara på... Jag är 32 år, har två barn. Jag funderar på att skaffa p-piller, nu till min fråga...jag vill ha ett med östrogen, inte nå som kan ge mer behåring, vilket jag har problem med. Finns det något som gör att hår/behåring kan minska? Tack snälla!
Lena Marions:Hej, man kan säga att de flesta kombinerade p-piller som finns minskar det som vi kallar androgena effekter dvs ökad behåring, acne etc. De som är lite mer östrogendominerade gör detta lite mer effektivt. Jag rekommenderar att du söker gynekolog för att kanske bedöma om du har någon hormonrubbning om det nu är så att du har mycket behåring. Sedan får man diskutera vilket preparat som är bäst för dig
Carolina:Jag fick den ganska nya Yaz sist jag va hos min barnmorska. Jag har bara ätit en karta än men undrar nu om jag bör be om något annat? Jag fick dessa på grund av stora problem med pms samt mensvärk men jag blir orolig när jag läser allt här. Jag både snusar och röker vilket min barnmorska känner till. Bör jag byta?
Lena Marions:Hej Carolina, om man får p-piller för allra första gången brukar man börja med ett annat preparat. Det du fått är inte farligt, risken för blodpropp är mycket liten men den finns. Om du känner dig orolig så tycker det är tillräckligt skäl för att byta till annan sort. Lycka till!
Martina:Hej. Jag använder inte p-piller utan p-ring. Varje månad ska man ju sätta in en ny ring, och dagen efter det får jag nästan alltid yrsel på morgonen och det känns som att jag ska svimma. Jag brukar känna mig ganska svag sen resten av dagen. Jag undrar om detta kan vara något tecken på blodpropp eller om jag borde sluta med p-ringen av någon annan anledning. Barnmorskan sa att det kunde bero på att dosen kanske är lite för hög för mig när p-ringen är ny och att mitt blodsocker kanske då blir för lågt på morgonen. Jag försöker alltid äta ordentligt och gärna lite extra när jag ska sätta i en ny p-ring. Men det hjälper inte. Borde jag fortsätta med p-ringen?
Lena Marions:Hej, om du har haft ringen ett längre tag tror jag inte det beror den. brukar du blöda mycket under mensen? Kan du ha lågt blodvärde? Det är absolut inte något typiskt tecken för blodpropp. Jag tycker du kan fortsätta med ringen ett tag till. Det är alltid bra att föra dagbok över ev bieffekter så man minns dom när man vill byta till något annat.
Emilia:Hej! Jag har ätit p-piller i snart 3 år (trinovum 28). Men på senare tid har fått en början till åderbrock på högra vaden. Och nu har det även börjat spänna och värka ibland när jag stått upp mycket eller ansträngt via träning. Borde jag kolla upp det? Byta p-piller? isåfall hur vet jag att det kommer att bli bättre utav några andra p-piller? Jag är väldigt nöjd med dessa p-piller förutom dettta som hänt nu.
Lena Marions:Hej, om man får en smärta i underbenet och samtidigt äter p-piller så tycker jag absolut att man ska gå till läkare för en undersökning och bedömning. Det är viktigt att alla som söker läkare av något skäl alltid informerar om ifall man äter p-piller.
moderator:Nu är det fem minuter kvar av chatten!
Sara:Jag har funderat på minipiller då min pappa fick hjärtflimmer innan han var 50 och äter i dagsläget Varan. Min privata gynekolog sa knappt någonting angående detta, kollade mitt blodtryck och frågade mig hur jag ville göra. Eftersom jag hört att minipiller kan ge dålig hy testade jag Yasamin, vilket ska vara ganska skonsamt. En barnmorska vid min lokala vårdcentral blev orolig över att jag åt p-piller trots min pappas bakgrund och tyckte inte att jag skulle äta p-piller utan titta på andra lösningar. Vem ska man lyssna på och vad kan det finnas för andra alternativ? Sedan har jag även en fråga om Yasmin, jag har använt mig av detta i snart 6 månader och jag har mått ganska illa av tabletterna men detta börjar att avta allt eftersom. Hur länge ska man "stå ut" innan man ska testa nästa? Tack för svar!
Lena Marions:Din pappas hjärta går tidvis snabbt och oregelbundet vilket kan medföra en ökad risk för blodpropp, därför får han blodförtunnande. Om han själv haft en blodpropp så skulle jag absolut avråda dig från p-piller men i detta fall är det ju en annan orsak. Om du fortfarande efter 6 månader inte mår bra skulle jag diskutera att byta till något annat. Bra att diskutera detta INNAN du slutar så du inte riskerar att bli oönskat gravid innan
Josephine:Hej, Jag har en hormonspiral som jag haft i fem år i januari. En sjuksköterska sa att man kan ha den i upp till sju år om man inte haft bödningar stämmer det? Jag funderade iaf på att ta ut den och byta till p-piller men har blodproppar i fam och blev gravid med min son (som jag avgudar men en räcker just nu :))när jag åt mini-piller, vad rekommenderar du att jag använder om jag nu vill byta?
Lena Marions:Hej, om dina föräldrar eller syskon haft blodpropp så bör du välja en annan metod. Hormonspiralen är godkänd för 5 år och jag skulle nog rekommendera dig att byta. I ditt fall är det en bra metod. Annars kanske en kopparspiral?
Anonym:Hej! Jag har ätit p-piller snart ett år, men nu glömde jag dom hos min pappa och har inte tagit dom på tre dagar. Jag har precis haft min mens och skulle alltså börjat på en ny karta i måndags. Jag hade oskyddat sex igår och undrar om det finns nån stor risk att jag blir med barn? Tacksam för svar!
Lena Marions:Ja den risken finns verkligen ! Ägglossningen kan komma tidigare än man trott. Tiden efter mens är känsligast.
Jessica:Vilka sjukdomar är det som förhöjer risken för proppar? ( i samband med att man börjar med de nyare p-pillren) Hur omfattande hälsoundersökning görs när de skrivs ut? Det är så lätt att sitta och säga att friska tjejer inte drabbas mer än andra, och att det är farligare att vara gravid, men då borde man väl få genomgå en hälsokontroll när de skrivs ut också??
Lena Marions:Blodpropp bland syskon eller föräldrar är den vanligaste orsaken. Egen sjukdom (oftast sådan man väl känner till) kraftig övervikt. Dock är blodpropp av p-piller ovanligt om man är frisk
Stina:Hej, Jag undrar hur det kommer sig att barnmorskor och läkare inte informerar om risken att bli infertil av att äta p-piller en längre tid? I Frankrike till exempel är det väldigt sällsynt att unga kvinnor äter p-piller just på grund av risken att sedan inte kunna få barn när man väl vill det. Det var dessutom ett utomordentligt dumt uttalande på era sändningar idag om att det skulle vara värre att bli gravid än att att äta p-piller. Det finns andra sätt att skydda sig isf. P-piller har många risker. Bättre då att lära unga kvinnor att känna sin egen kropp med till exempel Billingsmetoden. Tack för ordet
Lena Marions:Det finns absolut ingenting som tyder på att det är svårare att bli gravid efter att man ätit p-piller. Tvärtom finns mycket som visar på bättre bevarad fertilitet.
moderator:Tack alla som ställt frågor! Och tack Lena Marions som svarade. Nu är chatten avslutad.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".