Ann-Christin Svahn och Tina Karlsson med Kronofogdens nya informationsbrev.

Så ska fler betala sitt skadestånd

Nästan 8 000 unga som dömts för brott har hamnat hos Kronofogden för att de inte betalat sina skadestånd. Många vet helt enkelt inte hur de ska göra eftersom det brister i informationen.

Det tycker Kronofogden och Ungdomstjänst i Göteborg som nu drar igång ett pilotprojekt för att färre ska hamna i skuldfällan.

– Väldigt många av de domarna vi får, de ungdomarna är ju dömda till skadestånd. En del har löst det men väldigt många har inte löst sitt skadestånd, och av dem är det många har som inte vet hur man ska göra det, säger Tina Karlsson som jobbar på Ungdomstjänst i Göteborg.

Straffas man till att göra ungdomstjänst för ett brott man begått får man praktisera på en arbetsplats mellan 20 och 150 timmar. Många döms också till att betala skadestånd och då är det ens eget ansvar att höra av sig till den man ska betala till. Gör man inte det kan man hamna hos Kronofogden.

– Konsekvensen av det här är att du kanske inte får hyra lägenhet när du är 18 år och är myndig, du kanske inte får ta ett mobilabonnemang. Du blir helt enkelt stoppad i 3 år.

Det handlar om skulder på 370 miljoner kronor för folk mellan 15 och 25 år som Kronofogden vill driva in, så att de som utsatts för brott kan få sitt skadestånd.

Vad är det för summa det handlar om?

– Det kan vara ett par tusen. Naturligtvis större belopp också men det är främst de här lite mindre beloppen som vi är intresserade av att man kan lösa, säger Tina Karlsson.

Det här samarbetet mellan Kronofogden och Ungdomstjänst som ska testas i några månader handlar om att sprida information, och Kronofogden kommer att skicka ut brev till folk som ska betala skadestånd hur de ska gå tillväga. Om det fungerar bra ska man så småningom börja med sådana här samarbeten i hela landet.

Evelina Attervall
evelina.attervall@sr.se

Jonas Franzén
jonas.franzén@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".