1 av 2
2 av 2
p-piller

Nya p-piller farligare än de gamla

Nya sorters p-piller ger högre risk att få blodpropp än äldre sorter. Ungefär var fjärde tjej som äter p-piller i Sverige använder just någon av de nya sorterna, som man kallar tredje generationens p-piller, men Läkemedelsverket tycker att man ska rekommendera äldre sorter i första hand.

Kolla också:

Har du märkt några biverkningar? Berätta!

– Det man har sett i studier är att de här nyare tredje generationens p-piller troligen har en något högre risk att insjukna i blodpropp än vad andra generationens p-piller har, säger Ingmar Persson som jobbar med läkemedelssäkerhet på Läkemedelsverket.

Att risken är högre beror på att de innehåller ett annat typ av hormon än de äldre p-pillerna, förklarar Ingmar Persson. Fördelen är att de kan ge mindre humörsvängningar och bättre hy än andra p-piller. Men med tanke på att risken för blodpropp är högre så tycker han att man i första hand ska välja äldre sorter.

Susanne Barnell på ungdomsmottagningen i Malmö säger att många tjejer vill ha just de nyare p-pillerna för att de är bra mot finnar.

– De nya p-pillerna, jag tycker nog att tjejerna mår lite bättre av dem.

Även om risken för blodpropp är lite högre så tycker inte Susanne Barnell att man ska vara orolig.

– Friska tjejer behöver inte vara rädda för blodproppar, det är mycket mer riskabelt att vara gravid än att äta p-piller, säger Susanne Barnell.

Elin Joleby
elin.joleby@sr.se

Den nya generationen p-piller

Desolett
Mercilon
Cilest
Yasmin
Yasminelle
Yaz
Trimiron
Källa: Socialstyrelsen.


Chatt

Kan man bli infertil? Och vilka bieffekter har minipiller? Lena Marions, överläkare på Karolinska universitetssjukhuset, svarade på era frågor i en chatt.
#text=3196973#

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".