1 av 2
Nya sortens p-piller ger en lite större risk för blodpropp.
2 av 2
p-piller

"Jag tänkte att det händer inte mig"

Nya sorters p-piller ger högre risk för blodpropp än äldre sorter. Ungefär var fjärde tjej i Sverige som äter p-piller använder just en av de sorterna.

En av dem som drabbats av blodpropp är 19-åriga Emelie. Det började när hon vaknade en morgon och hade ont i foten.


Läs också:

 Har du fått tillräckligt med information om blodproppar? Har du koll på symptomen? Berätta!

– Det var liksom svullet och blått och jag hade ont, det pulserade. Så jag gick till vårdcentralen men de sa att jag hade stukat den. Jag förklarade att jag var rädd att det var en blodpropp men det var det ju inte, så jag fick gå hem därifrån.

Emelie skickades hem och hennes fot blev bra. P-pillerna som hon åt hade hon fått på ungdomsmottagningen och där hade de kollat hennes blodtryck och att hon inte hade någon ärftlighet för blodpropp.

Pratade de mycket om det här med blodproppsrisken?

– Nej, inte så mycket. De sa att det var en ökad risk men att de var väldigt ovanligt.

En morgon några veckor senare svimmade Emelie på väg till skolan.

– I ambulansen får jag två hjärtstillestånd. De var ju blodproppen då, som hade vandrat från foten, till höften och sen till lungorna så jag fick ju ingen luft.

Emelie var nära att dö och fick ligga sövd i ungefär en och en halv månad. I dag, två år senare mår hon ganska bra, men hon har fortfarande ärr och men kvar från alla operationer och månader på sjukhus.

Även om risken är väldigt liten att få en blodpropp så är Emelie kritisk till att man inte tar det på större allvar. För många barnmorskor fokuserar på att risken är så himla liten, i stället för att prata om till exempel hur man märker att man har fått en blodpropp.

– Jag tycker absolut att man ska ta det på större allvar. Jag tänkte också så, att det händer inte mig, jag är inte den där personen på tio tusen. Jag tycker det är hemskt när de säger så, det är helt förkastligt.

Elin Joleby
elin.joleby@sr.se

Den nya generationen p-piller

Desolett
Mercilon
Cilest
Yasmin
Yasminelle
Yaz
Trimiron
Källa: Socialstyrelsen.


Chatt

Kan man bli infertil? Och vilka bieffekter har minipiller? Lena Marions, överläkare på Karolinska universitetssjukhuset, svarade på era frågor i en chatt.
#text=3196973#

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".