Fler flyktingar lever gömda i Sverige

Fler och fler asylsökande som fått avslag gömmer sig för att slippa avvisning. Under några år har antalet gömda minskat men nu ökar antalet gömda flyktingar igen.

En av dem som lever gömd är irakiska Maha som bor i Stockholmstrakten med sina tre barn.

– Det är ett svårt liv, svårt att gömma sig. Vi flyttar hela tiden - jag och mina tre barn, berättar Maha som kommer från Irak.

Hon och hennes barn har varit i Sverige i två år och har hållit sig gömda i fyra månader.

Maha är en bland tusentals. För efter några år med sjunkande siffror har antalet gömda flyktingar börjat öka igen. Det säger Hans Rosenqvist på Rikspolisstyrelsens centrala gränskontrollenhet.

– Ja i dag är det ungefär 8 700 som håller sig undan. Det är givetvis mycket färre än för några år sedan men nu har det börjat öka igen.

För några år sen ökade antalet gömda flyktingar för varje dag. Toppåret var 2005 då över 10 000 levde gömda för att hålla sig undan avvisning.

Då kom den tillfälliga asyllag som gjorde att asylsökande som fått avslag kunde ansöka om en ny prövning. Över 30 000 ansökningar kom in och omkring 60 procent av de som sökte fick också stanna i Sverige.

I samband med den lagen och en tid efter minskade antalet gömda. Men nu är det återigen fler och fler som går under jorden, säger Hans Rosenqvist.

– Ja, det fortsatte att minska fram till i år. Nu börjar det öka, sakta men säkert.

I slutet av förra året var 7 680 asylsökande efterlysta hos polisen för att dom höll sig undan avvisning. I september i år var siffran 8 700. och de gömda väntas bli fler innan året är slut.

Maha har fått avslag på sin asylansökan i alla instanser. Nu jobbar hon på en ny ansökan. Hon säger att hon inte kan återvända till Irak. Och även om livet som gömd flykting i Sverige är svårt, så är det ändå bättre än i Irak. För om hon återvänder dit tror hon att hon kommer att bli dödad.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Gömda asylsökande:

2005: 10 684
2006: 9 340
2007: 7 771
2008: 7 680
2009 (tom sep): 8 700

Källa: Rikskriminalpolisen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista