Ungdomssajt hackad

Sajten ungdomar.se har blivit hackad, och någon har fått tag på några av de 40 000 medlemmarnas lösenord.

 Är sajterna för dåliga på att skydda medlemmarna? Och skyddar du dig själv på nätet? Diskutera!

– I måndags utsattes för en hackning där man via bakvägen lyckades komma åt delar av databasen, säger Mikkel Gerdes, vd på företaget som driver ungdomar.se.

Hackarna har laddat ner en version av sajtens databas där medlemmarnas lösenord är krypterade så att de inte går att se direkt. Men de lätta lösenorden kan hackarna knäcka, alltså lösenord där användarna inte har siffror eller blandat små och stora bokstäver. Har man då samma lösenord till sin mejl kan hackarna ta sig in där.

– Vi rekommenderar därför att man ska byta sina lösenord på de sajterna där man har samma lösenord som man har på ungdomar.se, säger Mikkel Gerdes.

Förra året skedde en rad uppmärksammade hackerattacker, när bland annat lösenord från Bilddagboken och dom som jobbar på Aftonbladet läckte ut. Och Mikkel Gerdes säger att det fortfarande är vanligt att sajter hackas.

– Nu har de flesta stora portaler antingen blivit hackade eller utsatta för hackerförsök, säger han.

Jonas Franzén
jonas.franzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista