1 av 2
2 av 2
undantag

Biltestare ska få köra snabbt

De som testar bilar åt stora biltillverkare kan få köra fortare på vägarna än andra. Vägverket tycker att biltestarna är så pass viktiga för Norrbotten att de borde få undantag.

Ska viktiga företag som ger många jobb kunna slippa regler som alla andra måste följa?

– De är såpass viktiga, stora och betydelsefulla. Framför allt i inlandet, säger Per Eriksson på Vägverket.

Den 10 november ska man sänka hastigheten på vägarna i Norrbotten: Från 90 kilometer i timmen till 80, eller ibland från 110 till 90.

När företagen som testar nya bilmodeller för att se hur bra de klarar kyla och vinter fick veta det här, blev de upprörda. De menar att de inte kan göra sitt jobb om de inte kan köra lika snabbt som det är vanligt att göra i andra länder i världen.

– När man då sänker hastigheten dramatiskt så kanske man vänder sig någon annanstans för den här typen av tester, säger Per Gunnar Sundström på biltestarnas branschorganisation.

De har pratat med Vägverket som säger okej till dispens, de tycker alltså att biltestarna ska få köra med de gamla hastigheterna, och har rekommenderat det till myndigheterna som faktiskt bestämmer om dispenser: Transportstyrelsen och Länsstyrelsen.

Vanligtvis är det bara polisen som får dispens när de övar, eller kanske om det är en biltävling någonstans. Men att biltestarna ska få köra snabbare än andra tycker Lars Martinell på Trafiksäkerhetsorganisationen NTF är en konstig idé.

– Man utsätter ju andra trafikanter för en högre risk, det är andra som färdas på de vägarna också.

Tomas Jordan
tomas.jordan@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista