hackattack

Hackare sänkte nyhetssajter

Ett fyrtiotal nyhetssajter har legat nere i dag efter en attack från hackare. TV4, Göteborgs-Posten, Sundsvalls Tidning, Eskilstuna-Kuriren och flera andra har legat nere under förmiddan.

Elisabeth Bäck, Vestmanlands Läns Tidning:

– Det är jätteallvarligt, säger Elisabeth Bäck som är tidningschef på Vestmanlands Läns Tidning som också blivit hackade.

– Det finns en frustration i att man inte kan vara aktiva nyhetsförmedlare, det är det ena. Det andra är att man är orolig för att det kan hända igen och för att man är orolig för vem det är som vill oss illa, fortsätter hon.

Än vet man alltså inte vilka som ligger bakom och inte heller varför.

– Det jag vet är att det är en omfattande attack och det verkar finnas en plan och tanke bakom det hela, säger Johan Lundman på IT-byrån Adeprimo.

Det är tidningarnas gemensamma driftsleverantören Basefarm som attackerats och det är därför så många drabbats på samma gång. Attacken är av den i sammanhanget vanliga typen där man överbelastar systemet genom att göra en stor mängd anrop från olika datorer.

– Man skapar då en så stor belastning att sidorna går ner, säger Johan Lundman.

På Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ser man allvarligt på det inträffade.

– Vi anser att medierna spelar en samhällsviktig roll, säger Svante Nygren som arbetar med It-säkerhet på MSB.

– Behöver medierna hjälp för att klara sådana här situationer? Det är där vår myndighet kommer in, säger Svante Nygren.

Jonas Franzén
jonas.franzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista