reseledarutbildningar

"De vill bara fylla upp sina hotell"

Uppdaterad 17:00
Reseföretaget STS tar varje år in hundratals unga på sin reseledarutbildning utan att ge dem jobb sedan, det säger flera personer som gått kursen.

De berättar för oss att de känt sig lurade efter att ha betalat över 6 500 kronor för 10-dagarsutbildningen.

Vilka har jobbgaranti då?

Konsumentverket:

– Alltså den känns ju seriös fram tills man får reda på hur få personer det är som får jobb efteråt, säger Aina Jacob som gick STS reseledarutbildning i våras.

Kursen hölls på skidorten Bad Gastein i Österrike och var både rolig och givande säger Aina, men nästan ingen fick jobb - bara 2 av 30 kursdeltagare.

– Jag tycker att det är dålig stil. Jag tycker inte att man ska lura dit 30 personer. Man tror att man ska få ett reseledarjobb och så är det bara en eller två som får.

"Jag har inte de siffrorna"

Vi har pratat med fler personer som berättar att över 90 procent på deras STS-kurser har fått åka hem igen utan jobberbjudande. Men när vi frågar Richard Wilke, STS personalkoordinator, om det är sant vill han inte svara.

– Jag vet faktiskt inte. Jag har inte de siffrorna.

Men har du siffror som visar att det jag påstår inte stämmer?

– Nej.

STS utbildar mellan 350 och 450 reseledare om året. Det är lika många som de tre största charterbolagen Fritidsresor, Ving och och Apollo utbildar tillsammans. Någon jobbgaranti har STS inte.

Mikaela Nilsson är en annan av kursdeltagarna som har betalat över 6 500 kronor utan att få jobb. I hennes grupp på 45 personer fick bara 5 jobb, och Mikaela kände sig som en pengapung:

– Jag tror ju att det är så att de egentligen bara vill fylla upp sina hotell och sina arrangemang under lågsäsong.

Alpernas paradis

Och just nu söker STS vidare efter reseledare inför vintersäsongen, skriver de på hemsidan:

Reseledare i Alperna - Drömjobbet!

Du som längtar efter en spännande utmaning skall absolut ansöka som reseledare hos STS Alpresor. Du har chansen att få arbeta med positiva människor i den vackraste och mest stimulerande miljö som finns; Alpernas paradis.

Ändå tycker STS personalkoordinator Richard Wilke inte att utbildningen utger sig för något annat än att vara rätt och slätt en reseledarutbildning.

– Det är en värdefull utbildning på många sätt och den kan generera andra jobb. Vi går inte ut på nåt sätt med att säga att det här är en utbildning för att bli STS-reseledare utan utbildningen är så pass generell och behandlar resebranschen i stort.

Konsumentverket: "Man måste berätta om chanserna att få jobb"

När vi ringer upp Konsumentverket säger de att företag som säljer en utbildning inte får strunta i att berätta hur lätt eller svårt det är att få jobb.

– Det bör man definitivt vara tydlig med i sån här marknadsföring, så att konsumenten har en möjlighet att fatta ett välgrundat affärsbeslut. Vill jag köpa den här kursen eller inte? Kommer det att löna sig för mig att lägga ner de pengarna? säger Henrik Hoffmeister, jurist på Konsumentverket.

Det finns visserligen många utbildningar, på högskolan till exempel, där man inte får veta hur stor jobbchansen är. Men skillnaden mellan dem och STS utbildning är kopplingen till ett specifikt företag. Då har man en skyldighet att berätta hur läget är, säger Henrik Hoffmeister på Konsumentverket. De kommer antagligen att inleda en granskning av STS marknadsföring.

– Är det så som de här personerna ni har varit i kontakt med säger att det är, då är det nånting vi får titta på. 

Metoden får också kritik av andra reseföretag. Jonas Jonsson är rekryteringsansvarig på Ving:

– Man ska inte behöva betala massa pengar för en utbildning som man sedan kanske inte har någon användning för. Då tycker jag det är mer schysst som arbetsgivare att vi verkligen kan erbjuda ett jobb.

När P3 Nyheter kollade hur de tre största charterföretagen Fritidsresor, Ving och Apollo gör när de ska anställa nya reseledare var det stor skillnad mot STS sätt.

För det första använder sig alla tre charterbolagen av intervjuer innan. Alla tre säger också att de inte vill utbilda någon i onödan. Och Fritidsresor har jobbgaranti, berättar Peter Hellström, deras presschef.

– Vi tar in dom på utbildningen som vi sedan kommer att anställa. Då blir det högre klass på utbildningen, alla är mer samma nivå, mer motiverade, man vet att man senast den kommande säsongen kommer att arbeta som guide eller aktivitetsledare hos oss.

Ulrika Lindqvist
ulrika.lindqvist@sr.se

Jonas Franzén
jonas.franzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista