1 av 2
När Thomas Bodström talade till kongressen sa han att man aldrig får se ungdomar som ett problem.
2 av 2
Socialdemokratiska partikongressen

(S)atsning på unga

Ungdomsperspektivet ska genomsyra all politik i framtiden, det bestämde Socialdemokraterna på sin kongress idag.

Några av grejerna som de vill satsa extra på är bättre skolhäsovård, utbildning för unga som inte har gymnasieexamen och att få fram sommarjobb i kommunerna.

Vad betyder det att Socialdemokraterna säger att de ska satsa på ungdomar?

– Unga ska få chans att bli klara med gymnasiet och få goda möjligheter till det, säger Socialdemokratiska ungdomsförbundets ordförande Jytte Guteland.

På kongressen delas ett häfte om unga ut, med förslag om högre studielån och praktik för alla som pluggar bland annat, men av de förslagen var det nästan inga som röstades igenom idag. Bättre skolhälsovård och mer sommarjobb var två få undantag.

Hur nöjd ska man vara då?

– Man kan inte ge pengar till allting, det som är viktigt nu är utbildning och jobbsatsningar för just de unga, säger Jytte Guteland.

Partistyrelsen, alltså de i Socialdemokrateranas topp, hade föreslagit nej - och kongressen röstade precis så.

Thomas Bodström, som var justitieminister i regeringen tidigare, var den från partistyrelsen som höll i ungdomsfrågorna idag. Det är bland annat på hans initiativ som Socialdemokraterna nu säger att all deras politik ska genomsyras av ett ungdomsperspektiv.

– Vi får aldrig se barn och ungdomar som ett problem, det är den bästa tillgång vi har, sa Thomas Bodström till kongressen.

Men trots de här orden om ett ungt perspektiv i all politik så är det inte alla som är säkra på att det verkligen får nån betydelse för den riktiga politiken.

– Thomas, vi kommer jaga dig med blåslampa om att du ska leva upp till det här, om du blir ungdomsminister eller vad fan du kommer hamna i regeringen, sa Anders Carlberg, som talade för socialdemokraterna i Stockholm.

Martin Jönsson
martin.jonsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista