brunchrapporten granskar

Friska foster aborterade av misstag

Feltolkade ultraljud gör att gravida med helt friska foster riskerar att göra abort av misstag.

har kollat tio sjukhus och hittat 24 fall från de senaste åren där föräldrarna fått höra att deras foster är döda, trots att de inte är det, och sen tagit de abortpiller de fått och skadat eller dödat det friska fostret.

– Det var som en smäll på käften, jag var så arg, så jävla arg, säger 26-åriga Malin som inte litade på ett sånt besked, utan gick till en annan läkare.

I vissa fall, som i Malins, har sorg och chock blivit den enda skadan. I andra fall, ungefär hälften av de vi hittat, har kvinnorna tagit pillren eller låtit sig skrapas - med följd att det friska barnet skadats kraftigt eller i vissa fall dött.

Harald Almström är expert på ultraljud och har skrivit riktlinjerna, som vården ska följa, och enligt honom är det vanligt att läkare feltolkar det första ultraljudet. Internationella undersökningar visar att tio procent av bedömningarna är felaktiga, och att man alltså borde dubbelkolla.

– Absolut, om man inte har tillräcklig kompetens vid första undersökningen, säger Harald Almström.

Men vår granskning av 10 sjukhus visar att bara hälften dubbelkollar, och att det har lett till flera tragedier.

Varför är det inte så då på flera mottagningar?

- Det vet inte jag, det är ju det här som är våra riktlinjer, så borde det fungera, säger Harald Almström.

När Malin besökte Södersjukhuset i Stockholm gjordes bara ett ultraljud och beskedet var att fostret var dött, och med sig hem fick hon abortpiller. Idag är Malin i 22 veckan, men fortfarande förbannad.

– Det kan inte vara så svårt att ändra sina rutiner och se till att det inte händer. Är man inte säker, skriv inte ut några jävla piller då, säger Malin.

Joséphine Freje Simonsson
freje.simonsson.josephine@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".