Festivaler protesterar mot Stim-krav

Flera festivaler är arga över fakturorna de har fått från Stim efter sommaren, fakturor på hundratusentals kronor som ska gå till låtskrivarna. Göran Borg som är ekonomichef på Peace and Love-festivalen vill inte betala de nästan 900 000 kronorna som Stim kräver.

Svaret från Stim:

Läs också:

– Vi har erhållit en faktura från Stim på 896 000, vilket vi tycker är alldeles för högt. Därför har vi hållit inne med betalningen och försökt få till stånd en dialog med Stim, men de har inte hört av sig.

Enligt Göran Borg tar Stim betalt efter en modell där de räknar med att alla som går på en festival går på alla konserter under hela festivalen, trots att akterna ofta spelar på olika scener samtidigt.

Det här ledde till att Peace and Loves publikrekord i somras gav en viss ekonomisk baksmälla.

– Vi har redan betalt artisterna i form av gage, som också har ökat kraftigt de senaste åren. Sedan ska vi dessutom betala en stimavgift som är så här hög, det är orimligt, säger Göran Borg.

Om Peace and Love måste betala hela fakturan kommer de inte att ha råd att boka lika många artister nästa sommar, menar de. Flera andra festivaler vill också att Stim ändrar sitt sätt att räkna.

P3 Nyheter har inte fått tag i Stim, men de säger till Svenska Dagbladet att de gärna vill förhandla med festivalerna. Det behövs, säger Olov Hallberg som är ansvarig för Arvikafestivalen.

– Vi är väl inte alls nöjda med hur det ser ut. Vi är intresserade av att gå ihop med andra festivaler och har redan diskuterat med några, och det känns som att många har samma inställning.

Att festivalerna, som ju betalat artisterna för att uppträda, ändå ska betala till Stim, som samlar in pengar till de som skrivit musiken, beror på att det inte alltid är de egna låtarna som artisterna spelar på konserterna.

Ulrika Lindqvist
ulrika.lindqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista